Μόσιαλος: Το lockdown απλά αναστέλλει το πρόβλημα – Πιθανότερη λύση να εμβολιαζόμαστε ξανά κάθε χρόνο

Μόσιαλος: Το lockdown απλά αναστέλλει το πρόβλημα – Πιθανότερη λύση να εμβολιαζόμαστε ξανά κάθε χρόνο

Αποκαλυπτικός για μέλλον της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, ήταν σε τοποθέτηση στο Kathimerini Ηealth Summits, ο Ηλίας Μόσιαλος

Την εικόνα της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας αποτύπωσε ο Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, στο Kathimerini Ηealth Summits.

Ειδικότερα, ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε στις επιδόσεις της χώρα μας σε συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη, επισημαίνονται ότι πρέπει να συνυπολογίζεται ένας συνδυασμός παραγόντων όπως ο αριθμός θανάτων ανά 1 εκατ. πληθυσμού, η συννοσηρότητα, τα συστήματα υγείας και άλλα επιδημιολογικά δεδομένα.

Χαρακτηριστικά διευκρίνισε πως ενώ στην Ελλάδα, οι άνω των 65 ετών αποτελούν το 22% του πληθυσμού, στο Ισραήλ η ηλικιακή αυτή ομάδα αποτελεί το 11%.

«Αν έκανε κανείς μία απλή σύγκριση θα έλεγε ότι δεν τα πήγαμε και τόσο άσχημα. Έχουμε χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών από Γαλλία, Ιρλανδία και άλλες χώρες και μεγαλύτερα σε σχέση με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία κ.λπ. Επομένως έχουμε καλά επίπεδα σε σχέση με αρκετές χώρες της Ευρώπης. Βέβαια δεν έχουμε πείσει ένα σημαντικό ποσοστό ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων» υπογράμμισε.

Τα φάρμακα από μόνα τους δεν αρκούν

Ερωτηθείς για τα φάρμακα, ο κ. Μόσιαλος επεσήμανε ότι δεν αλλάζουν άμεσα το σκηνικό, εξηγώντας ότι δύο είναι τα προβλήματα που υφίστανται: από τη μία το κόστος του σκευάσματος και από την άλλη το ζήτημα της μαζικής τους παραγωγής. «Αν δεν επιταχυνθεί η παραγωγή δεν θα είναι άμεσα ένα συμπληρωματικό όπλο για την αναχαίτιση της πανδημίας» δήλωσε..

Ο Ηλίας Μόσιαλος πάντως χαρακτήρισε διαρκώς ανησυχητική την εμφάνιση νέων παραλλαγών και εξέφρασε την άποψη πως σίγουρα θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Όπως είπε «λογικά ο ιός θα γίνει πιο μεταδοτικός και λιγότερος επικίνδυνος. Ίσως γίνει αυτό με ισχυρότερα εμβόλια και με τη φαρμακευτική αγωγή».

Δεν είναι λύση το lockdown – μεταφέρει για αργότερα το πρόβλημα

Τέλος, σε ό,τι αφορά πιθανή επιβολή lockdown, ο καθηγητής υπογράμμισε πως, «δεν νομίζω να πάμε σε συνολικό lockdown, ωστόσο εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα δεν αποκλείεται η επιβολή τοπικών περιορισμών. Το lockdown δεν είναι λύση, θα μεταδώσει το πρόβλημα της επίλυσης 1-2 μήνες πιο πίσω. Πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί και η χορήγησης της 3ης δόσης».

«Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι αυτό που ξέραμε πριν το 2020, ο ιός θα συνεχίζει να υπάρχει και θα πρέπει να κάνουμε συνεχώς αναμνηστικές δόσεις, το πιο πιθανό είναι οι ετήσιες δόσεις», συμπλήρωσε.

Δείτε επίσης: Δύσκολη νύχτα στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Δύο ανεμβολίαστες γυναίκες γέννησαν και λίγο αργότερα διασωληνώθηκαν

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading

Play