Οι λόγοι που εκτοξεύθηκε στα ύψη η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη – Τιμές ρεκόρ ανά μεγαβατόρα

Εκτός ελέγχου βρίσκονται οι χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος το τελευταίο τρίμηνο, εξέλιξη που προοιωνίζεται τη μετακύλιση σημαντικών αυξήσεων στις τιμές λιανικής που πληρώνουν οι καταναλωτές για ηλεκτρική ενέργεια.

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση, ενόψει αυξήσεων στις τιμές βασικών αγαθών, με το οικονομικό επιτελείο να αναζητάει τρόπους αναχαίτισης του προβλήματος, με μια σειρά από παρεμβάσεις. Η βασικότερη θα αφορά τις τιμές του ρεύματος, στις οποίες οι καταναλωτές αναμένεται να δουν αυξήσεις αυτόν τον μήνα.

Ήδη πάντως, από τον περασμένο Μάιο μέχρι τώρα καταγράφονται αισθητές ανατιμήσεις στα τιμολόγια, οι οποίες πλησιάζουν το 20%.

Επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη

Η αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος προκαλεί σοκ, καθώς στην Ισπανία και την Πορτογαλία σχεδόν τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με πριν από ένα εξάμηνο φθάνοντας τα 175 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στη Βρετανία έφθασε τα 183,84 ευρώ, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη.

Για την αύξηση όμως των τιμών υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι. Αυτοί συνοψίζονται στους εξής:

  • Μια πρώτη αιτία για την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου, που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη για την παραγωγή σημαντικού ποσοστού ενέργειας.
  • Τον περασμένο χρόνο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάλυψαν το 38% της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα ορυκτά καύσιμα. Αλλά η αιολική και η ηλιακή ενέργεια δεν μπορούν να παραγάγουν αρκετό ρεύμα για να καλύψουν στο 100% τη ζήτηση ολόκληρο το χρόνο, ακόμη και υπό τις ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες. Συνεπώς, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες δεν καλύπτουν το κενό.
  • Οι χώρες της ΕΕ εμπορεύονται ηλεκτρικό ρεύμα σε αγορές χονδρικής, με στόχο την κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης για κάθε ώρα της επόμενης ημέρας. Οι αγορές ακολουθούν ένα μοντέλο, βάσει του οποίου η τελική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για την επόμενη ημέρα συνδέεται με την τιμή του ακριβότερου καυσίμου που απαιτείται για την κάλυψη της προβλεπόμενης ζήτησης.

Δείτε επίσης: Στον Εισαγγελέα τα πορίσματα για τη «φάμπρικα» εξαπάτησης αντιεμβολιαστών – Στο μικροσκόπιο 18 ιστοσελίδες

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr