Στην Αλόννησο η μεσογειακή φώκια – μασκότ του νησιού, «Κωστής», εντοπίστηκε νεκρή από ψαροντούφεκο, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση ΜΟΜ
Ο «Κωστής» έφερε τραύμα από ψαροντούφεκο ενώ το κουφάρι του θαλάσσιου θηλαστικού βρέθηκε το Σάββατο (24/7).
«Είναι μια πράξη που δύσκολα μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί έγινε. Είναι μια πράξη που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι τέτοιου είδους πράξεις να οδηγούνται στη δικαιοσύνη και να τιμωρούνται οι ένοχοι», δήλωσε ο Πάνος Δενδρινός, πρόεδρος της Mom.
«Οι κάτοικοι είναι απογοητευμένοι και οργισμένοι διότι στιγματίζεται ένα ολόκληρο νησί. Ήταν η μασκότ του νησιού. Όλοι είχαν δει τη φώκια αυτή», είπε ο κ. Δενδρινός.
Αναφερόμενος στον «Κωστή» ο πρόεδρος της Mom τόνισε ότι πρόκειται για ένα σπάνιο είδος φώκιας που ζει στη Μεσόγειο.
«Παγκοσμίως δεν υπάρχουν πάνω από 700 – 800 ζώα και στην Ελλάδα ζει το 50% του πληθυσμού. Άρα η χώρα μας έχει, στην ουσία, την ευθύνη για την προστασία του είδους. Και το Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου είναι μία από τις σημαντικότερες περιοχές προστασίας αυτού του είδους. Εδώ και χρόνια δεν είχε πραγματοποιηθεί τέτοιο φαινόμενο. Από όλες τις πλευρές είναι ένα ακατανόητο και λυπηρό γεγονός».
«Δυστυχώς για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι η ανθρώπινη κακία και βλακία δεν έχει όρια. H νεαρή αρσενική φώκια “Κωστής” (μασκότ της Αλοννήσου τους τελευταίους μήνες) είναι νεκρή από ανθρώπινο χέρι.
Το αθώο και ανυποψίαστο ζώο, όπως διαπιστώσαμε, χτυπήθηκε επί τούτου με ψαροντούφεκο που έφερε καμάκι μεγάλου διαμετρήματος για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Το γεγονός έχει λυπήσει βαθύτατα και αγανακτήσει όχι μόνο τους ανθρώπους της MOm αλλά και όλους τους ευαισθητοποιημένους κατοίκους και επισκέπτες της Αλοννήσου που είχαν την τύχη να θαυμάσουν τον “Κωστή”» επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Οργάνωση MoΜ, Εταιρεία για τη Μελέτη της Μεσογειακής Φώκιας.
Δείτε επίσης: Αλόννησος: Την 1η Ιουνίου ανοίγει τις πύλες του για το κοινό το Υποθαλάσσιο Μουσείο