Ουκρανοί στον Προμαχώνα: Συγκινούν γυναικόπαιδα που άφησαν τους άνδρες να πολεμήσουν (vid)

Ουκρανοί στον Προμαχώνα: Συγκινούν γυναικόπαιδα που άφησαν τους άνδρες να πολεμήσουν (vid)

Ουκρανοί πολίτες μετά το ξέσπασμα του πολέμου εισέρχονται στην χώρα μας στην προσπάθεια τους να προστατευθούν και να μείνουν μακριά από την δίνη του πολέμου για όσο αυτό χρειαστεί

Εκατοντάδες ανθρώπων περνούν και σήμερα τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα για να εισέλθουν στην χώρα μας. Από το πρωί της καθαράς Δευτέρας οι εισροές συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς.

Ουκρανοί πολίτες μετά το ξέσπασμα του πολέμου εισέρχονται στην χώρα μας στην προσπάθεια τους να προστατευθούν και να μείνουν μακριά από την δίνη του πολέμου για όσο αυτό χρειαστεί.

Σήμερα υπολογίζεται ότι εισήλθαν στην χώρα μας από το τελωνείο του Προμαχώνα κοντά στα 700 άτομα. Η ταυτοποίηση των στοιχείων έχει επιταχυνθεί ιδιαίτερα μετά την παρέμβαση του Ουκρανικού Προξενείου, το οποίο δημιούργησε γραφείο προσωρινής άδειας παραμονής.

Σύνορα Προμαχώνα: Συνεχίζεται η είσοδος προσφύγων στην χώρα μας (vid & pics)

Η καθυστέρηση στον έλεγχο

Μέχρι και χτες, οπότε και παρενέβη ο πρόξενος, Ουκρανοί πολίτες που δεν κατείχαν διαβατήριο έπρεπε να αναμένουν για την έκδοση βίζας. Αυτή η διαδικασία απαιτούσε επιπλέον χρόνο και δημιουργούσε συνολική καθυστέρηση στην διέλευση από το τελωνείο.

Οι πρόσφυγες

Στην πλειοψηφία τους οι πρόσφυγες είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν αναγκάστηκαν να αποχωριστούν συζύγους και παιδιά για να προστατέψουν την πατρίδα τους. Άλλοι πάλι έχουν την έγνοια στους γονείς τους, οι οποίοι δεν εγκαταλείπουν την Ουκρανία και τον τόπο τους.

Ελληνίδα ουκρανικής καταγωγής που έφτασε στον Προμαχώνα για να παραλάβει την αδερφή της και τα παιδιά της ανέφερε πως είναι πάρα πολύ επώδυνο να ζει αυτό που συμβαίνει. Η ίδια ήρθε να παραλάβει τους συγγενείς της και να τους μεταφέρει στην Αθήνα, όπου θα τους φιλοξενήσει. «Οι γονείς μου έμειναν πίσω γιατί δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αντίστοιχα και ο άνδρας της αδερφής της έμεινε πίσω για να πολεμήσει και να στηρίξει τις ουκρανικές δυνάμεις.

Προορισμός

Κατά πλειοψηφία οι πρόσφυγες κατευθύνονται προς την Αθήνα. Οι περισσότεροι από αυτούς διαθέτουν συγγενείς και φίλους στην πρωτεύουσα και έχουν την δυνατότητα να φιλοξενηθούν εκεί. Πολλοί καταφθάνουν επίσης στα σύνορα με το ιδιωτικό τους όχημα ενώ πλήθος κόσμου έρχεται με λεωφορεία ελληνικών εταιριών και γραφείων.

Τα λεωφορεία αυτά προσεγγίζουν τα σύνορα της Ουκρανίας για την παραλαβή των προσφύγων ενώ σπάνια εισέρχονται και μέσα στην χώρα σε ασφαλή και μικρή χιλιομετρική απόσταση από τα σύνορα.

Δείτε επίσης: Νεκρός ο δήμαρχος του Γκοστομέλ στην Ουκρανία

Loading