Η επιστροφή των παραθεριστών στα αστικά κέντρα, η έλευση του φθινοπώρου και η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα και στην χώρας μας δημιουργεί νέα δεδομένα και ανησυχίες – Ταυτόχρονα, έχουμε την εμφάνιση του νέου μεταλλαγμένου στελέχους Mu του κορονοϊού, το οποίο χαρακτηρίζεται επικύνδινο από τους ειδικούς.
Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην «Κοινωνία ώρα MEGA», τόνισε ότι η εμφάνιση ενός νέου μεταλλαγμένου στελέχους ήταν κάτι που είχαν προβλέψει οι ειδικοί και δυστυχώς επιβεβαιώνονται. «Θα συμβούν κι άλλα», ανέφερε μάλιστα.
«Πρέπει να προχωρήσουμε με τους εμβολιασμούς. Ήταν καλή κίνηση του Υπουργού να δώσει την ευκαιρία στους υγειονομικούς να κάνουν έστω μία δόση και να γυρίσουν στη δουλειά τους», υπογράμμισε η κ. Παγώνη.
«Δεν έπρεπε να στοχοποιηθούν τόσο πολύ οι υγειονομικοί, το 94,78% των υγειονομικών έχουν εμβολιαστεί. Κακώς οι υπόλοιποι που δεν είχαν εμβολιαστεί, αλλά πρέπει να υπάρχει σεβασμός. Να είμαστε προσεκτικοί γιατί αυτοί 18 μήνες ξελάσπωσαν την ιστορία του covid στην Ελλάδα», σημείωσε.
«Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν είναι αρνητές, είναι άνθρωποι που ζουν μέσα στα νοσοκομεία και φοβούνται», σχολίασε και σημείωσε ότι «μιλάμε για καθολικότητα του εμβολιασμού κι όχι υποχρεωτικότητα».
«Πολύ δύσκολη η μετάλλαξη Mu, σε κλειστό χώρο με πολύ κόσμο χρειάζεται η χρήση της μάσκας»
«Η μετάλλαξη Δέλτα… έχουμε φοβηθεί οι πάντες, οι γιατροί. Η μετάλλαξη Mu είναι πολύ δύσκολη, ακόμα δεν την ξέρουμε. Δεν ξέρουμε αν 100% την πιάνει το εμβόλιο. Είναι επικίνδυνη από ότι φαίνεται. Είναι 6 τα περιστατικά που έχουμε στη χώρα, ας ευχηθούμε ότι δεν θα έχουμε μεγάλη εξάπλωση. Δεν έχουμε τελειώσει με τη Δέλτα όμως», ανέφερε και σημείωσε ότι σε κλειστό χώρο με πολύ κόσμο χρειάζεται η χρήση της μάσκας.
Αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Άντονι Φάουτσι για την υποχρεωτικότητα του εμβολίου σε μικρά παιδιά. Οι ΗΠΑ έχουν αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά 5,6,7 ετών κατά 50%.
«Για να είναι ασφαλή τα παιδιά μας μιλάμε για τον εμβολιασμό. Και τα παιδιά του δημοτικού να κάνουν το εμβόλιο. Να ενημερώνουν οι παιδίατροι τους γονείς», τόνισε. «Έχουμε μελέτες από το εξωτερικό για τον εμβολιασμό στα μικρά παιδιά. Είναι ασφαλή.», πρόσθεσε.
Κλείνοντας μίλησε για τους αρνητές γιατρούς και τους κάλεσε να μην παροτρύνουν τους ασθενείς τους να μην εμβολιαστούν, ενώ ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει πειθαρχικές διαδικασίες για γιατρούς – αρνητές.
Αναφορικά στην περίπτωση της γυναίκας στον Ευαγγελισμό που αρνιόταν την διασωλήνωσή της, η κυρία Παγώνη εξήγησε: «Για να διασωληνώσεις έναν άνθρωπο υπάρχουν δεδομένα διασωλήνωσης. Ενημερώνεις το συγγενικό περιβάλλον γιατί μπορεί ο ασθενής κλινική να μην είναι σε θέση να αποφασίσει. Οι συγγενείς υπογράφουν για να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Υπάρχουν κανόνες διασωλήνωσης».
Γώγος: Αν είχαμε εμβολιαστεί θα είχαμε αποφύγει την μετάλλαξη Μu
O καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ πως η μετάλλαξη Mu ενδέχεται να είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, ενώ ανέφερε πως θα είχαμε «γλιτώσει τη μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί».
Αναφορικά με την εικόνα της πανδημίας, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι περνάμε σε μια νέα φάση, όπου ο ιός από τα νησιά θα μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα αστικά κέντρα, ενώ πρόκειται να νοσήσουν άτομα κάθε ηλικίας , όχι όπως προηγουμένως που νοσούσαν κυρίως νέοι.
Τα κλινικά δεδομένα ακόμα δεν επαρκούν, τόνισε ο κ. Γώγος, ωστόσο δεν αποκλείεται το στέλεχος Mu να επικρατήσει έναντι του στελέχους Δέλτα. «Η μετάλλαξη Μu ενδέχεται να είναι ακόμα πιο μεταδοτική και επικίνδυνη από την Δ», πρόσθεσε.
«Θα είχαμε γλιτώσει την μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί. Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί», ανέφερε ο κ. Γώγος και επισήμανε πως μέχρι στιγμής το ποσοστό εξάπλωσης της μετάλλαξης Μu σε παγκόσμια κλίμακα είναι πολύ χαμηλό, κάτω από 1%.
Ωστόσο όπως είπε υπάρχουν δύο χώρες στις οποίες έχει αρχίσει να επικρατεί: «Στην Κολομβία και το Εκουαδόρ, η μετάλλαξη Μu έχει επικρατήσει γύρω στο 30% και 10%, αντίστοιχα, χώρες οι οποίες μάλιστα έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού».
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ο κ. Γώγος διευκρίνισε ότι η μετάλλαξη Μu μπορεί να εξαφανιστεί όπως έγινε με άλλα στελέχη του ιού (το νοτιοαφρικάνικο και το βραζιλιάνικο), για τα οποία είχαν ληφθεί ειδικά μέτρα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.
Δείτε επίσης: Σκληρή κριτική στο Facebook του συζύγου της αντιεμβολιάστριας που πέθανε από κορονοϊό (pics)
- Πλεύση Ελευθερίας: 124 επίκαιρες ερωτήσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου χωρίς απαντήσεις από τον πρωθυπουργό
- Σοκ στη Φλώρινα: 14χρονος κατηγορείται για βιασμό του 7χρονου ξαδέλφου του
- Μνημειώδης νομική νίκη του πρίγκιπα Χάρι κατά των εφημερίδων του Μέρντοκ
- Τεχνητή νοημοσύνη: Ο Μασκ αμφισβητεί το σχέδιο του Τραμπ για τη χρηματοδότησή της
- Εκπληκτική πρεμιέρα Σόλσκιερ στη Μπεσίκτας: Συνέτριψε 4-1 την Αθλέτικ και ελπίζει για πρόκριση
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr