Το αποτύπωμα της πανδημίας στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις φαίνεται ότι είναι βαρύ – Αντιμέτωπο με την πτώχευση το 40%
Με το βλέμμα στην ανάπτυξη των ελληνικών ΜμΕ μετά το πέρας της πανδημίας, κρίσιμο ζήτημα αποτελεί ο απολογισμός του αποτυπώματος της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης στη λειτουργία τους.
Οι προκλήσεις στην Επόμενης Γενιάς Στρατηγική για τις ΜμΕ αποτέλεσαν το θέμα υβριδικής εκδήλωσης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκτενούς διαλόγου που διεξάγεται στους επιχειρηματικούς φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύστερα από τη δεύτερη γνωμοδότηση που υιοθέτησε η ΕΟΚΕ τον Σεπτέμβριο του 2020, αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Επόμενης Γενιάς Στρατηγική για τις ΜμΕ.
Χρειάζεται χρηματοδότηση
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας τόνισε πως οι ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και ιδίως οι πολύ μικρές εξωθούνται σε έναν απότομο μετασχηματισμό μετά από μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. «Η αλήθεια είναι ότι οι ελληνικές ΜμΕ αιωρούνται μεταξύ της βραχυπρόθεσμης, λόγω υποχρεώσεων, βιωσιμότητάς τους και του μεσοπρόθεσμου μετασχηματισμού τους. Η αναγκαία συνθήκη για να ατενίσουν με προοπτική το μέλλον και να ενταχθούν οργανικά στην Κοινή Αγορά είναι η βελτίωση της πρόσβασής τους στους χρηματοδοτικούς πόρους. Αυτό απαιτεί επεξεργασίες, εξειδικευμένες προτάσεις και συγκροτημένες πολιτικές», σημείωσε.
Πρόβλημα το ιδιωτικό χρέος
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς υπογράμμισε, ότι η Επόμενης Γενιάς Στρατηγική για τις ευρωπαϊκές ΜμΕ ξεκινά από τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία και φέρνει μπροστά στον κίνδυνο πτώχευσης το 40% των ευρωπαϊκών ΜμΕ. «Η διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής για τις ΜμΕ οφείλει να συμπεριλάβει νέες διαστάσεις, που συνθέτουν έναν κόσμο που πλέον αλλάζει ραγδαία σε πολλαπλά επίπεδα. Έναν κόσμο περισσότερο ψηφιακό, περισσότερο παγκοσμιοποιημένο και διασυνδεδεμένο, αλλά ταυτόχρονα και εξίσου ευάλωτο και ασταθή απέναντι σε νέες προκλήσεις, όπως η πανδημία, η κλιματική κρίση και η ενεργειακή αυτάρκεια» ανέφερε.
Η πανδημία αύξησε τη ζήτηση δανείων
Τριπλάσιο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι στη χώρα μας το έλλειμμα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που υπολογίζεται ότι φτάνει το 14% έναντι 4% στην Ευρωζώνη. Το έλλειμμα μάλιστα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες διευρύνθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρά τη σημαντική αύξηση των χρηματοδοτήσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπήρξε το 2020 και στις αρχές του 2021 μέσα και από τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που στήριξαν και τη διεύρυνση των πιστοδοτήσεων από την πλευρά των τραπεζών, σε συνδυασμό με τις άμεσες ενισχύσεις που έλαβαν οι επιχειρήσεις από το κράτος, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή.
Δείτε επίσης: Πολιτικό δώρο για το ΣΥΡΙΖΑ η χθεσινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη
- Μακρόν: Κατανοώ την οργή των αθλητών για τη μείωση του προϋπολογισμού
- Κυριάκος Βελόπουλος: Αν ο Ντόναλντ Τράμπ πραγματοποιήσει τα μισά από όσα λέει, τότε θα είναι επιτυχής
- Νέο συμβόλαιο με Ντάμσγκαρντ για την Μπρέντφορντ μέχρι το 2030
- ΠΑΣΟΚ: «Οι δηλώσεις του κ. Τασούλα επιβεβαιώνουν την παλαιοκομματική του νοοτροπία»
- Αναγκαία η μείωση των υψηλών τιμών ενέργειας στην Ευρώπη σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr