Παρασκευής: «Δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις για τη νέα μετάλλαξη» (vid)

«Έχει μεγάλη σημασία να τονίσουμε ποια θα είναι η προστασία του εμβολίου και της νόσου» ανέφερε ο κ. Παρασκευής

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ κ. Δημήτρης Παρασκευής μίλησε στην εκπομπή «Live News» και αναφέρθηκε στη νέα μετάλλαξη «Όμικρον» που έχει εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα.

Αρχικά δήλωσε:

«Έχει μεγάλη σημασία να τονίσουμε ποια θα είναι η προστασία του εμβολίου και της νόσου. Ενδεχομένως ακόμα και αν δεν μας προστατεύει έναντι της μόλυνσης να παραμένει η προστασία, σε ότι αφορά τη σοβαρή νόσηση και το θάνατο», τόνισε ο κ. Παρασκευής.

«Αναφορικά με τη μολυσματικότητα δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις ή σαφείς ενδείξεις για τα χαρακτηριστικά του ιού. Αναμένουμε λοιπόν να δούμε πως θα εξελιχθούν τα δεδομένα. Επίσης, είμαστε επιφυλακτικοί σε ότι αφορά τη σοβαρότητα της νόσου, τόσο ο αριθμός των ασθενών είναι μικρός, αλλά και η ενδιάμεση ηλικία τους είναι μικρή για να βγάλουμε συμπεράσματα σε επίπεδο πληθυσμού».

«Θέλω να πιστεύω ότι το κακό σενάριο δεν θα είναι τόσο κακό»

«Υπάρχει μια σταθεροποιητική τάση και σε ορισμένες περιοχές εμφανίζεται αποκλιμάκωση, αλλά σε κάθε περίπτωση το ισχυρό μήνυμα είναι ότι αυτό συμβαίνει σε περιοχές όπου η αναμνηστική δόση έχει πραγματοποιηθεί από μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας και άρα το μήνυμα είναι δυνατό προς αυτή την κατεύθυνση. Η αναμνηστική δόση δεν ενισχύει την ανοσία μας έναντι της σοβαρής νόσου και θανάτου, αλλά περιορίζει και τη διασπορά του ιού», ανέφερε για την αναμνηστική δόση και τον αριθμό των κρουσμάτων.

«Καθολική χρήση της μάσκας είναι ένα μέτρο ψυχολογικό για τη χρήση της μάσκας λειτουργώντας στο μυαλό και στη συνείδηση μας διαφορετικά από ότι ώρα».

Δείτε επίσης: Φρίκη στο Κορδελιό: 16χρονη απαγχονίστηκε στο σπίτι της – Την βρήκαν οι γονείς της