Πάτρα: «Η κλινική εικόνα των παιδιών μπορεί να καθορίσει την επαλήθευση ή την αμφισβήτηση του πορίσματος» σύμφωνα με τους επιστήμονες (vid)

Τι είπαν οι επιστήμονες Δημήτρης Γαλεντέρης και Άννα Κανδαράκη για την υπόθεση της Πάτρας

Η ιατροδικαστική έκθεση για το θάνατο της Μαλένας είναι στο επίκεντρο των ερευνών τις τελευταίες μέρες, με τον ιατροδικαστή Δημήτρη Γαλεντέρη και την Κλινική Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια Άννα Κανδαράκη να μιλούν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Ο κ. Γαλεντέρης μίλησε για το ιατροδικαστικό πόρισμα της Μαλένας και της Ίριδας.

«Είναι πολύ δυσάρεστο για τον κλάδο μας να βγαίνουν στην επιφάνεια όλες αυτές οι αντιπαραθέσεις και διαταραχές μεταξύ των απόψεων. Υπάρχει μία διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων για το ποιος είχε την ευθύνη για την αιτία θανάτου. Η μεν ιατροδικαστής ανέφερε ότι το αποτέλεσμα της ιστοπαθολογικής εξέτασης ήταν αυτό και τα χέρια της ουσιαστικά ήταν «δεμένα» και δε μπορούσε να τροποποιήσει το εν λόγω πόρισμα, ενώ η παθολογοανατόμος, υποστηρίζει ότι έδωσε όλα τα ευρήματά της και ουσιαστικά, αυτός που συγκεντρώνει τα στοιχεία και βγάζει το πόρισμα είναι ο ιατροδικαστής και όχι ο παθολογοανατόμος. Ωστόσο, και οι δυο απόψεις είναι σωστές», ανέφερε αρχικά.

«Πρωτόκολλο υπάρχει, ο παθολογοανατόμος παραδίδει τα αποτελέσματά του στον ιατροδικαστή και αυτός με τη δική του διακριτική ικανότητα και ανασύνθεση που θα κάνει, θα βγάλει το πόρισμά του», πρόσθεσε.

Για τη διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων ο κ. Γαλεντέρης είπε πως, «για την αγενεσία φλεβόκομβου είχαμε πει από την αρχή ότι αυτή είναι μία καίρια διάγνωση και θα πρέπει να αντικρουστεί για να πάμε στο επόμενο πόρισμα και ουσιαστικά να δεχθούμε το δεύτερο πόρισμα ως σωστό. Σε αυτή την περίπτωση αυτό θα κριθεί και από την κλινική εικόνα του παιδιού και όχι μόνο από τα ευρήματα της ιστοπαθολόγου. Εάν ο ιατροδικαστής κρίνει ότι δεν υπάρχει κλινική επαλήθευση τότε μπορεί να το αμφισβητήσει. Η αγενεσία φλεβοκόμβου δεν εμφανίζεται σε παιδιά που έχουν καλή κλινική εικόνα».

Η Άννα Κανδαράκη από την πλευρά της μίλησε για την κοινωνική διάσταση που έχει πάρει αυτή η υπόθεση.

«Εκτός από οικογενειακή τραγωδία αυτή η υπόθεση αποτελεί οικογενειακό έγκλημα. Δεν μπορεί να υπάρχει μόνο ένας που εμφανίζει πρόβλημα. Η οικογένεια είναι ένας κρίκος, οφείλεις να γνωρίζεις. Δεν μπορεί να υπάρχουν 3 δολοφονημένα παιδιά και να μην υπάρχει ένας υπεύθυνος γι’ αυτό. Η ουσία είναι να δούμε τι συνέβαινε στην οικογένεια», δήλωσε.

«Δεν έχουμε θρήνο, δεν έχουμε πένθος από αυτή την οικογένεια. Θρηνεί όλη αυτή η Ελλάδα και αυτή η οικογένεια όχι», κατέληξε.

Δείτε επίσης: Με παρέμβαση του υπ. Δικαιοσύνης θα ελεγχθούν οι ιατροδικαστές που πρώτοι διερεύνησαν τα αίτια θανάτου Μαλένας & Ίριδας