Πιερρακάκης: «Έχουμε προβλέψει μια σειρά από έργα για ψηφιακή αναβάθμιση όλων των νοσοκομείων της χώρας»

Στο συνέδριο Athens Health Summit μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος μίλησε για το μεγάλο έργο της πληροφορικής στο χώρο της υγείας.

Όπως επεσήμανε, τα 700 εκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης «θα μετατρέψουν το χαρτί σε πληροφορία. Μέρος αυτών των χρημάτων, προορίζεται στοχευμένα και στην ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας, η οποία σημειώνει, μεγάλη κινητικότητα.

Μένει να προστεθούν και όλες οι εξετάσεις που κάνει ο πολίτης σε ένα διαγνωστικό κέντρο. Ήδη υπάρχει ένα μητρώο covid 19, όπου όλα τα διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία καταθέτουν κάθε μέρα ποιοι βρίσκονται θετικοί ή αρνητικοί σε συγκεκριμένα τεστ. Αυτή είναι μια πρώτη μεγάλη άσκηση διαλειτουργικότητας.

Πάνω σε αυτήν την κληρονομιά εμείς πρέπει να χτίσουμε και στόχος είναι να προστεθούν και τα αποτελέσματα των εξετάσεων των διαγνωστικών κέντρων σε κάθε ΑΜΚΑ και να διαλειτουργήσουν τα νοσοκομεία.

Στο ταμείο Ανάκαμψης έχουμε προβλέψει μια σειρά από έργα τα οποία θα οδηγήσουν στην εκτενή αναβάθμιση όλων των νοσοκομείων της χώρας.

Θα προβλεφθεί μια κοινή υπουργική απόφαση η οποία θα κωδικοποιεί το τι πρέπει να περιλαμβάνει κάθε πληροφοριακό σύστημα ενός νοσοκομείου ώστε να φτάσουν εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος στο απαιτούμενο επίπεδο ώστε να μπορούν να διαλειτουργήσουν τα συστήματά τους με τον ιατρικό φάκελο, τον ΕΟΠΠΥ και οποιαδήποτε άλλη δομή του υπουργείου Υγείας».  

Μιλώντας για το σύστημα εμβολιασμού ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι: «υπάρχει το πολύ μεγάλο παράδειγμα όλων το σύστημα του εμβολιασμού, ένα από τα καλύτερα συστήματα στην Ευρώπη, το οποίο χτίστηκε ψηφιακά από το α μέχρι το ω και χαρακτηρίστηκε ως ένα εξαιρετικά επιτυχημένο σύστημα. Μέσω αυτού του συστήματος καταφέραμε να προτείνουμε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού»

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην συνεργασία του με το υπουργείο Υγείας σχετικά με τον σχεδιασμό μιας σειράς από εφαρμογές, τις οποίες «βήμα βήμα θα τις δούμε να υλοποιούνται, όπως οι εφαρμογές προληπτικής ιατρικής για προτροπή συγκεκριμένων εξετάσεων μαζί με το παραπεμπτικό».

Τέλος, μίλησε για την τηλεσυμβουλευτική, λέγοντας πως «σχεδιάζουμε στοχευμένη παρέμβαση τηλεσυμβουλευτικής για covid 19, στοχευμένες παρεμβάσεις που αφορούν την τηλειατρική στον χώρο της ψυχικής υγείας αλλά και ένα μεγάλο έργο τηλεϊατρικής το οποίο υλοοποιείται με πόρους του ταμείου Ανάκαμψης, που θα μας επιτρέψει να στήσουμε ένα εκτεταμένο δίκτυο τηλεϊατρικής για ευρύτερες παρεμβάσεις».   

Δείτε επίσης: Καιρός: Άστατος ο καιρός σε μεγάλο μέρος της χώρας