Πλαστά πιστοποιητικά: Εισαγόμενα από Βουλγαρία – Έτσι μπορεί να αλλάξει κάποιος το αποτέλεσμα του test

Σάλος έχει προκληθεί μετά τις αποκαλύψεις για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και rapid tests σε πολλές περιοχές της χώρας – Για «μεμονωμένες» περιπτώσεις πλαστών περιστατικών έκανε λόγο χθες ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης

Το κουβάρι της υπόθεσης με τα πλαστά πιστοποιητικά άρχισε να ξετυλίγεται από το Κέντρο Υγείας στον Παλαμά Καρδίτσας. Υπάλληλος που είχε τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα όπου καταχωρίζονται οι εμβολιασμοί εξέδωσε 34 πλαστά, εικονικά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Μετά την ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Εισαγωγή από τη Βουλγαρία

Η «εφευρετικότητας» δεν περιορίζεται στα σύνορα της χώρας. Συγκεκριμένα, γιατρός στο Νοσοκομείο Καβάλας προσκόμισε πιστοποιητικό εμβολιασμού από τη Βουλγαρία, ξενίζοντας τη διοίκηση του Νοσοκομείου, μολονότι η γειτονική χώρα ανήκει στην ΕΕ, άρα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού της είναι καθόλα νόμιμα. Στο ίδιο νοσοκομείο ελέγχονται ακόμη 18 πιστοποιητικά νόσησης, τα οποία προσκομίστηκαν από τις 4 – 31 Αυγούστου, όταν για τους μήνες που προηγήθηκαν δεν καταγράφηκε κανένα αντίστοιχο περιστατικό.

Σε σοβαρές καταγγελίες αναφορικά με την έκταση των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού από υγειονομικούς προέβη στον ΣΚΑΪ και η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. «Είναι κρίμα όταν οι υγειονομικοί δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό επί ενάμιση χρόνο, κάποιοι να παίρνουν πλαστά πιστοποιητικά από την Βουλγαρία». «Είναι πάνω από 200 άτομα. Διέπραξαν απάτη και πρέπει να χάσουν τη δουλειά τους. Οι διαδικασίες αυτές πρέπει να γίνουν γρήγορα», τόνισε.

Γιατροί αλλάζουν το αποτέλεσμα του τεστ

Γιατροί δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων με δικαίωμα συνταγογράφησης έχουν πρόσβαση στο σύστημα με ειδικό κωδικό, όπου δηλώνονται τα αποτελέσματα των τεστ κοροναϊού

Σύμφωνα με καταγγελία, ένας γιατρός που έχει κάνει τεστ ακόμα και εάν έχει βγει αρνητικό μπορεί να το δηλώσει θετικό, αν θέλει να εξασφαλίσει πιστοποιητικό νόσησης, αποφεύγοντας έτσι τον εμβολιασμό και την αναστολή εργασίας.

Δικλείδες ασφαλείας

Για «μεμονωμένες» περιπτώσεις πλαστών περιστατικών έκανε λόγο χθες ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προσθέτοντας πως «η έκτασή τους, δηλαδή, δεν μας ανησυχεί, ωστόσο, τις ιχνηλατούμε τόσο σε επίπεδο τυχόν επίορκων υπαλλήλων, όσο και σε επίπεδο τυχόν ιατρών που έχουν μία «ύποπτη» συμπεριφορά». 

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε ότι «εξετάζονται δικλείδες ασφάλειες από το Γενικό Γραμματέα, τον κύριο Θεμιστοκλέους και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, για να οχυρώσουμε το σύστημα όσο το δυνατόν καλύτερα», ενώ κατά πληροφορίες, στην κατεύθυνση αυτή συζητείται το ενδεχόμενο κατάργησης της έντυπης μορφής του πιστοποιητικού.

Δείτε επίσης: Εμβολιασμοί: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την 3η δόση σε ανοσοκατεσταλμένους (vid)

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr