Πλεύρης για κρούσματα οξείας ηπατίτιδας: «Αν χρειαστεί μεταμόσχευση έχουμε σύμβαση με κέντρα στη Ρώμη και το Παλέρμο»

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι η χώρα μας είναι πλήρως προετοιμασμένη

Παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουν ήδη καταγραφεί τα τρία πρώτα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως «είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι και με πλήρη ενημέρωση σε όλα τα νοσοκομεία».

Όπως τόνισε ο Θάνος Πλεύρης ακόμη και στο απευκταίο σενάριο που χρειαστεί μεταμόσχευση, ήδη έχουμε σύμβαση με δύο κέντρα στη Ρώμη και στο Παλέρμο.

«Άρα υπάρχει μία πλήρης ετοιμότητα, αλλά δεν έχουμε αυτή τη στιγμή μία εικόνα που να μας οδηγεί σε μία μεγαλύτερη έξαρσηΕίμαστε υπό παρακολούθηση, όχι σε εφησυχασμό, αλλά δεν έχουμε χαρακτηριστικά που θα πρέπει να ανησυχεί πληθυσμός», τόνισε στον Real FM, ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Πλεύρης ρωτήθηκε και για τα τρία παιδιά από την Αθήνα τα οποία είχαν συμπτώματα και καταγράφηκαν ως ύποπτα, και ανέφερε με άλλα λόγια πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Πώς προέκυψαν τα τρία περιστατικά

Τα συγκεκριμένα κρούσματα προέκυψαν μετά από έλεγχο που έκανε ο ΕΟΔΥ. Τα παιδάκια είχαν όλα τα συμπτώματα που έχουν τα ύποπτα κρούσματα, ωστόσο οι εξετάσεις που έκαναν δεν έδειξαν ότι υπάρχει το συγκεκριμένο μικρόβιο.

«Κάναμε και έναν έλεγχο αναδρομικό από 1/1 ουσιαστικά να δούμε τι χαρακτηριστικά υπήρξαν στα νοσοκομεία μας σε νοσηλείες. Υπάρχει ένας ορισμός που συνδυάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το ποιες περιπτώσεις μπορούν να υπαχθούν σε αυτόν τον τύπο της ηπατίτιδας που το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάγεται στους γνωστούς τύπους που έχουμε, οπότε όταν έχουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, εμείς τυποποιούμε τις περιπτώσεις αυτές ως περιπτώσεις της ηπατίτιδας που έχουμε έξαρση τώρα. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα είχαν οι τρεις περιπτώσεις», είπε ο κ. Πλεύρης.

Ο Οργανισμός αναμένεται να κάνει ελέγχους περίπου ανά δύο βδομάδες ενώ όπως είπε ο κ. Πλεύρης τα τρία παιδάκια δεν έχουν κάποιο πρόβλημα και έχουν βγει από το νοσοκομείο.

«Δεν σχετίζονται οι περιπτώσεις μεταξύ τους και όλες οι περιπτώσεις έχουν αποθεραπευτεί πλήρως. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Δείτε επίσης: Περίπου 7,3 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν καρκίνο του δέρματος