Η χορήγηση της επιδότησης στους δικαιούχους γίνεται από τον εκάστοτε Προμηθευτή, ο οποίος τον εκπροσωπεί κατά την περίοδο εφαρμογής του παρόντος μέτρου.
Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους υποεκτιμήθηκε από κυβερνήσεις και ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Εκεί που «έβλεπαν» αποκλιμάκωση των τιμών από τις αρχές του 2022, ο ορίζοντας μετατέθηκε στις αρχές του καλοκαιριού και πάλι με υψηλό δείκτη αβεβαιότητας
Από τις 27 του μήνα, δηλαδή 5 ημέρες μετά τη δημοσίευση της πολυαναμενόμενης ΚΥΑ, όλοι οι νέοι λογαριασμοί ρεύματος θα ενσωματώνουν την κρατική επιδότηση για τις 300 πρώτες KWh, ενώ για τις καταναλώσεις που έχουν ήδη γίνει από το Σεπτέμβριο, η επιδότηση θα τις καλύψει αναδρομικά. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, δικαιούχοι της επιδότησης είναι 7,6 εκατομμύρια παροχές χαμηλής τάσης, εκ των οποίων οι 555 χιλιάδες είναι παροχές, οι οποίες καλύπτονται από το Κοινωνικό Τιμολόγιο
Η κρατική επιδότηση διαμορφώνεται ως εξής:
Σεπτέμβριος: 9 ευρώ
Οκτώβριος: 18 ευρώ- Για τους δικαιούχους ΚΟΤ είναι 24 ευρώ
Νοέμβριος- Δεκέμβριος: 39 ευρώ/ μήνα- Για τους δικαιούχους ΚΟΤ είναι 45 ευρώ/ μήνα
Για τους καταναλωτές με σταθερό τιμολόγιο: 6 ευρώ/ μήνα
«Βόμβα» το ενεργειακό κόστος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Στο περιθώριο της παρουσίασης του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ για τον «αντίκτυπο της πανδημίας στις επιχειρήσεις», εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας υπό τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Καββαθά εξηγούσαν ότι οι κρατικές παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί δεν μπορούν να ανακόψουν το τεράστιο κόστος και ειδικά σε μία περίοδο που αρχίζει να επικρατεί και πάλι αβεβαιότητα αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, σε συνάρτηση με τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται.
«Το κόστος του ρεύματος έχει αυξηθεί ως και 170% και έχουμε τρομάξει όλοι οι επαγγελματίες. Ξαφνικά εκεί που κάποια επιχείρηση είχε το μήνα ένα λογαριασμό ρεύματος 900 – 1.000 ευρώ ξαφνικά αυτό έχει φθάσει 2.500 ευρώ. Αυτό δεν μπορεί να το αντέξει κανείς», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς. «Προτείναμε να υπάρξουν παρεμβάσεις όπως η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και στα οινοπνευματώδη που είναι απ’ τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Ακόμα καλύτερα να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος που είναι μία αδικία για τους επαγγελματίες», σημείωνε μεταξύ άλλων.
Πως θα πετύχει κάποιος την «πολυπόθητη» εξοικονόμηση ενέργειας;
Για τα μέτρα που μπορούν να «αμβλύνουν» το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής ενεργειακών συστημάτων στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Άγις Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «δεν υπάρχει άλλη πιο ουσιαστική παρέμβαση και βαθιά τομή από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων».
Ο καθολικός αερισμός του σπιτιού είναι μια πρακτική που ακολουθείται στα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά και σωστά γίνεται καθώς για λόγους υγιεινής οφείλουμε όλοι να την ακολουθούμε.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον δρ. Παπαδόπουλο, ο αερισμός του σπιτιού θα πρέπει να γίνεται εντατικά, δηλαδή, θα πρέπει να ανοίγουμε τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες του σπιτιού μας διάπλατα για 10-15 λεπτά κάθε δύο ή τρεις ώρες, γεγονός που θα οδηγήσει στην ανανέωση του αέρα, ενώ ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι σ’ αυτό το χρονικό πλαίσιο δεν προλαβαίνουν να κρυώσουν τα δομικά στοιχεία, δεν απαιτείται επαναθέρμανση του χώρου.
Σε δεύτερο στάδιο, το κάθε νοικοκυριό θα πρέπει να γνωρίζει πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης και ότι είναι μεγάλο λάθος να ανοιγοκλείνουμε τους διακόπτες.
«Το σπίτι, ειδικά όταν είναι θερμομονωμένο, δεν το αφήνουμε ποτέ να κρυώσει εντελώς», εξηγεί και προσθέτει: «Ακόμη και όταν φεύγουμε καλό είναι να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στους 16 βαθμούς, έτσι ώστε όταν επιστρέψουμε και την ανεβάσουμε στους 22 βαθμούς, να μην χρειαστεί να “κάψει” πολύ ο λέβητας για να ζεστάνει τον χώρο».
Ως προς τα θερμαντικά σώματα, σύμφωνα με τον δρ. Παπαδόπουλο, είναι μεγάλο λάθος να τα έχουμε καλυμμένα με έπιπλα και καλύμματα, αφού έτσι, μειώνεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, η απόδοσή τους.
Συμπληρωματικά, υπάρχουν σκληρά «φύλλα» από ανακλαστικό υλικό που τοποθετούνται ανάμεσα στο θερμαντικό σώμα και τον τοίχο και μειώνουν έτσι τις απώλειες θερμότητας.
Επιπροσθέτως, τα σπίτια που «κοιτούν» προς Νότο, στη διάρκεια της ημέρας, πρέπει να τα αφήνουμε να λιάζονται, καθώς όπως εξηγεί ο καθηγητής, με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε ως και 20% των αναγκών μας σε ενέργεια για θέρμανση. Το βράδυ συνιστάται να κλείνουμε πόρτες και παντζούρια, ώστε να «μπαίνει» όσο το δυνατό λιγότερο κρύο μέσα στο σπίτι.
Υπάρχουν μάλιστα θερμομονωτικές κουρτίνες, που δεν διαφέρουν οπτικά από τις κοινές και μπορούν να τοποθετηθούν επιπρόσθετα, προκειμένου να διατηρείται ο χώρος ζεστός. Οι θερμομονωτικές κουρτίνες μπορούν να τοποθετηθούν και σε κρύους τοίχους (πχ βορεινούς) για να αμβλυνθεί το πρόβλημα του ψύχους.
Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος συνιστά στα νοικοκυριά να κάνουν συντήρηση του καυστήρα κάθε χρόνο αλλά να… μην «βάζουν χέρι» από μόνοι τους στις ρυθμίσεις του συστήματος.
Ένας καυστήρας που δεν έχει συντηρηθεί σωστά καίει έως και 20% περισσότερο και δεν αποδίδει όσο πρέπει. Επίσης, ένα συχνό λάθος που κάνουν πολλά νοικοκυριά, είναι να χαμηλώνουν τη θερμοκρασία εξόδου του νερού από το λέβητα κι αυτό δυσκολεύει το σύστημα να ανταποκριθεί.
Στα σπίτια που θερμαίνονται με κλιματιστικά (που στην πραγματικότητα είναι αντλίες θερμότητας), πρέπει να έχει κανείς κατά νου ότι όσο υψηλότερη είναι η ζητούμενη θερμοκρασία τόσο η κατανάλωση αυξάνεται δυσανάλογα. Επομένως, όχι πάνω από 24 ή 25 βαθμούς.
Για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια που χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες, η λύση είναι η τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών, η χρήση των οποίων μπορεί να καλύψει ηλιακά έως και το 80% των απαιτήσεων σε ζεστό νερό.
Δείτε επίσης: Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοι είναι οι συνταξιούχοι που θα πάρουν το επίδομα 250 ευρώ
- Σημαντικές νίκες για Φέγενορντ και Φορτούνα Σιτάρντ, αλλαγές στη Χέρενφεν
- Η οικογένεια Λόντερ αποχωρεί από την καθημερινή διαχείριση της Estée Lauder εν μέσω προκλήσεων
- Βαθμολογική ανακούφιση για τη Σεντ Ετιέν
- Λίβανος – Συρία: Ισραηλινή επιδρομή σε συνοριακό φυλάκιο – Πλήγματα σε ανθρωπιστικές δομές
- Νίκη για τη Μίλαν με πολύτιμο «διπλό» στο Μπριαντέο
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr