Το Πάσχα φαίνεται να είναι η ημερομηνία- ορόσημο για την κατάργηση του green pass. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.
Στα βήματα χωρών όπως το Ισραήλ και η Γαλλία όσον αφορά την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού φαίνεται πως θα βαδίσει και η χώρα μας, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μεγάλη άνοδος στα κρούσματα κορονοϊού.
Υπενθμίζεται ότι στη Γαλλία από τη Δευτέρα 14 Μαρτίου έχει ανασταλεί η εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού ενώ παράλληλα, δεν απαιτούνται πλέον μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, με εξαίρεση τα μέσα μαζικής μεταφοράς, “δεδομένου του συνωστισμού”.
Σε ότι έχει να κάνει με την Ελλάδα: “Θα συμβεί στους επόμενους ένα με δύο μήνες. Ίσως και την Μεγάλη Εβδομάδα να μην έχουμε Green pass” είπε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Τέλος το covid pass πριν το Πάσχα;
Αναφερόμενος στο Πάσχα, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι οι πιθανότητες είναι 50% να μην έχουμε τότε το πιστοποιητικό εμβολιασμού: «Είναι μια πιθανότητα να μην έχουμε το Covid pass για τους χώρους της εστίασης», τόνισε.
«Oι σκληροί δείκτες ήταν σε καθοδική πορεία, η οποία έχει κάπως επιβαρυνθεί» πρόσθεσε, σημειώνοντας, ωστόσο, πως «το σύστημα υγείας στη χώρα μας δεν πιέζεται».
Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας έχουν παίξει τα εμβόλια και η φυσική ανοσία που υπάρχει, αφού πολλοί άνθρωποι έχουν νοσήσει, ενώ σύντομα στη διάθεση των ειδικών θα είναι και οι θεραπείες με χάπια που θα χορηγούνται από το στόμα.
«Σταδιακά, οι θάνατοι και οι άνθρωποι που χρειάζονται σημαντική βοήθεια θα μειώνονται. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ταλάντωση. Δεν βλέπουμε εκθετική φάση της πανδημίας», επισήμανε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής, τα μέλη της Επιτροπής Ειδικών παρακολουθούν την κατάσταση, εκφράζοντας την αισιοδοξία τους για βελτίωση.
Γκίκας Μαγιορκίνης: Τι θα γίνει με την 4η δόση εμβολίου
Όσον αφορά τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό εξέφρασε την άποψη ότι αναμένεται να δοθεί και στους άνω των 70 ετών, εκτός από τις ευπαθείς ομάδες. «Δεν πρόκειται να δούμε σύντομα ενισχυτικές δόσεις στον υπόλοιπο πληθυσμό και στα παιδιά. Αν θα χρειαστεί, θα το δούμε από Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο».
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας που αναφέρει ότι το 25% των παιδιών που έχουν νοσήσει εμφανίζουν το σύνδρομο Long Covid, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί:
«Τα παιδιά που το πέρασαν βαριά είναι πιθανόν να έχουν συμπτώματα που διαρκούν μέχρι και 12 εβδομάδες», επισήμανε.
Μιλώντας για τους θανάτους ασθενών με κορονοϊό εκτός MEΘ, μετά τη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι αφορούν κατά κύριο λόγο ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και βαριά νοσούντες.
Μιλώντας, τέλος, για τις μάσκες, είπε ότι «ήρθαν για να μείνουν» όσον αφορά τα νοσοκομεία και ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων συμπολιτών μας.
Δείτε επίσης: Τα συμπτώματα που προδίδουν ότι κάποιος πέρασε κορονοϊό και δεν το κατάλαβε
- Μεξικό: Δεκαεπτά θάνατοι στην πολιτεία Γουαναχουάτο λόγω του κύματος βίας
- Κολομβία: Ο ELN ανακοινώνει μονομερή κατάπαυση του πυρός ενόψει των εορτών
- Τραμπ: Προτίθεμαι να σταματήσω την παραφιλολογία γύρω από τα τρανς άτομα από την πρώτη ημέρα στον Λευκό Οίκο
- Οδηγός επιβίωσης για την πολυκατοικία: Απαραίτητες πληροφορίες για τη συμβίωση
- Οργή και θρήνος στο Μαγδεμβούργο για το μακελειό από τον Σαουδάραβα δράστη