Πότε φτάνουν στην Ελλάδα τα φάρμακα ενάντια στον κορονοϊό – Η πορεία της Όμικρον (vid)

Αναμενόμενη θεωρεί την πίεση στο ΕΣΥ με τα υψηλά κρούσματα ο Εξαδάκτυλος, ενώ τόνισε πως οι κορυφές που θα φτάσει ο αριθμός των μολύνσεων θα φοβίσουν αρκετούς

Ο κορονοϊός όχι μόνο δεν έχει υποχωρήσει, αλλά τις τελευταίες μέρες του 2021 και τις πρώτες του 2022 ανακύπτουν τεράστια νούμερα κρουσμάτων, με την παραλλαγή Όμικρον να θερίζει στη χώρα μας.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, υπογράμμισε πως η μόνη πρόβλεψη που μπορεί να γίνει για την πορεία της «Όμικρον» στη χώρα είναι ότι το φαινόμενο αυτό θα κορυφωθεόι γρήγορα και ότι θα δούμε υψηλές «κορυφές» που θα μας τρομάξουν, ενώ θεωρείται αναμενόμενο ότι θα πιεστεί το σύστημα.

«Θα εκτοπίσει τη Δέλτα»

«Η Όμικρον θα εκτοπίσει τη Δέλτα, αν δεν την έχει ήδη εκτοπίσει. Θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Ο κύκλος της ανόδου και της καθόδου με την Όμικρον, επειδή διασπείρεται ταχύτατα, θα εξελιχθεί γρήγορα. Είναι θέμα εβδομάδων. Η πίεση στα νοσοκομεία θα προέλθει από ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών», είπε και συμπλήρωσε πως η «Όμικρον» δίνει ελαφρές νοσήσεις, αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε κάποιους.

Πότε θα φτάσουν τα φάρμακα

Ελπιδοφόρο θα είναι το 2022 όσον αφορά τα φάρμακα κατά του κορονοϊού, τα οποία αναμένονται να καταφθάσουν μετά το πρώτο τρίμηνο.

Ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, τόνισε πως τα εμβόλια έχουν λιγότερες παρενέργειες από τα φάρμακα κατά του κορονοϊού, ενώ θα έχουν ενδείξεις για άτομα που έχουν μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, όπως ηλικιωμένοι, ανοσοκατεσταλμένοι, διαβητικοί και όσοι αντιμετωπίζουν καρδιακά νοσήματα.

Τι είπαν για τα φάρμακα οι δύο καθηγητές

«Τα εμβόλια παρέχουν προστασία σε βαριά νόσο και σε πιθανότητα νόσου. Οι άνθρωποι με την τρίτη δόση θα περάσουν ελαφρά αδιαθεσία όταν θα συναντηθούν με την Όμικρον. Οι άνθρωποι με τα πολύ ελαφρά συμπτώματα θα πρέπει να έχουν τον νου τους και να κάνουν τεστ, γιατί μπορεί να κολλήσουν άλλους ανθρώπους», συμπλήρωσε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία

Ως προς το άνοιγμα των σχολείων, δεν έχει συζητηθεί ακόμα η επαναλειτουργία τους μετά τις διακοπές των εορτών. Εκείνο που έχει συζητηθεί είναι το «πάγωμα των σχολικών εκδρομών», ενώ έχει συζητηθεί και εκκρεμεί η αλλαγή του πρωτοκόλλου σχετικά με τα χαρακτηριστικά της νόσου.

Νέα μετάλλαξη μετά την Όμικρον

Εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι εάν θα εμφανιστεί και νέα παραλλαγή μετά την «Όμικρον». Οι ειδικοί δεν μπορούν να κάνουν κάποια πρόβλεψη με βεβαιότητα, αλλά σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο ο κορονοϊός θα καταστεί ενδημική νόσος.

«Είναι βέβαιο ότι η νόσος κάποια στιγμή θα γίνει ενδημική. Σε αυτό βοηθάει ο εμβολιασμός και η εξάπλωση της νόσους με τις διάφορες μορφές της. Η «Όμικρον» προκαλεί αναστάτωση, αλλά όλα συντείνουν ότι μέσα στο 2022 η πανδημία θα μετατραπεί σε ενδημία. Εδώ θα ήταν καλό να βάλουμε το χεράκι μας και να εμβολιαστούμε».

Όσοι απέτρεψαν άλλους να εμβολιαστούν, τους οδήγησαν στις εντατικές

Στη συνέχεια, ο κ. Εξαδάκτυλος ξεσπάθωσε εναντίον αυτών που απέτρεπαν τους συμπολίτες τους να εμβολιαστούν και έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

«Πιστεύω ότι αυτοί που απέτρεψαν ανθρώπους να εμβολιαστούν όλο αυτό το χρονικό διάστημα, χθες και προχθές που ήταν η αλλαγή του χρόνου να κοιτάχτηκαν στον καθρέφτη και βαθιά μέσα στη ψυχή τους, να δουν τι έκαναν όλους αυτούς τους μήνες. Απέτρεψαν ανθρώπους από το να εμβολιαστούν και τους οδήγησαν στις εντατικές. Ελπίζω χθες και προχθές να κοιτάχτηκαν βαθιά μέσα στη ψυχή τους και να αλλάξουν πορεία», ολοκλήρωσε.

Δείτε επίσης: ΕΟΔΥ: Τα 30 σημεία σε όλη την χώρα που θα γίνονται σήμερα 02/01 δωρεάν rapid tests