Συνολικά πρόστιμα ύψους 70.000 ευρώ μοίρασε ΕΣΡ σε δύο κανάλια, το Star και τον ΣΚΑΪ, για ένα κεντρικό δελτίο ειδήσεων και μια μεσημεριανή εκπομπή.
Σε ότι έχει να κάνει με το Star, το πρόστιμο αφορά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Μάρα Ζαχαρέα για «παράβαση διατάξεων περί προστασίας ανηλίκων και σήμανσης εκπομπών». Σχετικά με τον ΣΚΑΙ, πρόκειται για μεσημεριανή εκπομπή «Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα», όπου επιβλήθηκε πρόστιμο για παραβίαση «υποχρέωσης προστασίας των ανήλικων τηλεθεατών» και για την «μετάδοση ποιοτικά υποβαθμισμένου τηλεοπτικού προγράμματος».
Πιο αναλυτικά όσον αφορά το Κεντρικό δελτίου του Star με παρουσιάστρια τη Μάρα Ζαχαρέα επιβλήθηκε πρόστιμο 20 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο για «παράβαση διατάξεων περί απαγόρευσης δραματοποιημένης παρουσίασης γεγονότων» και άλλες 20 χιλιάδες ευρώ για «παράβαση διατάξεων περί προστασίας ανηλίκων και σήμανσης εκπομπών», επειδή στις 29/05/2018 και 28/06/2018, έγιναν δραματοποιημένες παρουσιάσεις υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης 160/2021 του ΕΣΡ που συζητήθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 2021, στο Κεντρικό Δελτίο ειδήσεων προβλήθηκαν δραματοποιημένες σκηνές που παραπέμπουν σε κακοποίηση ανήλικου αγοριού. «Ενδεικτικά αναφέρουμε σκηνή κατά την οποία φαίνεται ανήλικο αγόρι πεσμένο μπρούμυτα σε κρεβάτι ενώ το χέρι κάποιου το πιέζει να παραμείνει σε αυτή τη θέση. Το παιδί κλαίει». Όπως σημειώνει το ΕΣΡ, δεν υπήρξε σήμανση των δύο δελτίων ειδήσεων κατά την παρουσίαση των γεγονότων, ούτε προφορική ειδοποίηση των τηλεθεατών από τους παρουσιαστές για την ακαταλληλότητα των σκηνών για τους ανηλίκους.
Όπως τονίζει το ΕΣΡ, η προβολή εικόνων που δεν συνδέονταν με τα επίμαχα γεγονότα και δεν απεικόνιζαν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και τα ανήλικα θύματα κακοποίησης, αλλά είχαν αντληθεί από κινηματογραφικές ταινίες όπως ανέφερε κατά την ακρόαση, αλλά και στο υπόμνημά της η εγκαλουμένη, καθώς και η συνοδεία μίας εκ των δύο ειδήσεων (της 29.5.2018) από υποβλητική μουσική προσέδωσαν στον τρόπο παρουσίασης των γεγονότων υπερβολή και δραματοποίηση, η οποία δεν ήταν αναγκαία για την ενημέρωση του κοινού για τα συγκεκριμένα γεγονότα.
Η Ολομέλεια του ΕΣΡ, έκρινε ομόφωνα ότι έγιναν διοικητικές παραβάσεις των διατάξεων περί απαγόρευσης δραματοποιημένης παρουσίασης γεγονότων και περί υποχρέωσης για προστασία των ανηλίκων και αντίστοιχης σήμανσης. Έτσι επέβαλε πρόστιμα α) είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ για την παράβαση διατάξεων περί απαγόρευσης δραματοποιημένης παρουσίασης γεγονότων και β) είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ για την παράβαση διατάξεων περί προστασίας ανηλίκων και σήμανσης εκπομπών.
Όσον αφορά την εκπομπή του ΣΚΑΙ, «Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα», επιβλήθηκε από το ΕΣΡ πρόστιμο, 15 χιλιάδες ευρώ για παραβίαση διάταξης περί «υποχρέωσης προστασίας των ανήλικων τηλεθεατών». Επίσης άλλες 15 χιλιάδες ευρώ για την «μετάδοση ποιοτικά υποβαθμισμένου τηλεοπτικού προγράμματος». Σύμφωνα με το ΕΣΡ οι συντελεστές της, στις 16 και 22/10/2019, παρουσίασαν με «σεξουαλική χροιά χωρίς την πρέπουσα ευαισθησία, διακριτικότητα και λεπτότητα», θέματα που είχαν σχέση με διαγωνιζόμενες του «GNTM».
Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΕΣΡ, στην Απόφαση 38/2022 που αποφασίστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2022, «η εκπομπή φέρει έντονη σεξουαλική χροιά χωρίς την πρέπουσα ευαισθησία, διακριτικότητα και λεπτότητα, καθώς γίνεται αναφορά με απαξιωτικό τρόπο σε ανατομικά στοιχεία του ανθρώπινου σώματος που άπτονται της υπόστασης του. Προβάλλονται επίσης αντιλήψεις σχέσεων φύλων που δεν συνάδουν με τους ηθικούς και νομικούς κανόνες που επικρατούν καθώς βάλλουν κατά του σεβασμού που οφείλεται μεταξύ ανθρώπων που αποτελούν μέλη οικογένειας. Ο τρόπος παρουσίασης των θεμάτων της εκπομπής οδηγεί στον ευτελισμό αυτών με σκοπό τον εντυπωσιασμό και την έξαψη του κοινού. Ο χειρισμός δε αυτών αφενός θίγει την πνευματική και ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων τηλεθεατών με την πρόσληψη μηνυμάτων που ενδέχεται να επηρεάσουν τις αρχές και τις αξίες τους, αφετέρου συμβάλει στην ποιοτική υποβάθμιση της εκπομπής».
Το ΕΣΡ με την απόφαση του έκρινε ότι η εταιρεία παραβίασε -εκ προθέσεως- τις αναφερόμενες στο νομικό μέρος της παρούσας διατάξεις, της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσία ως προς: α) την προστασία των ανήλικων τηλεθεατών και β) την υποχρέωση εξασφάλισης της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων, κατά τα αναφερόμενα στο σκεπτικό.
Δείτε επίσης: Ο (νέος) εκλογικός νόμος που έρχεται, οι εκλογές που απομακρύνονται και οι δημοσκοπήσεις που κρίνουν τα πάντα
- COP29: Η κατάσταση των αναπτυσσόμενων χωρών στο πλαίσιο της κλιματικής χρηματοδότησης
- IBM: Οι στρατηγικές περαιτέρω επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη με γνώμονα τα κριτήρια ESG
- Κυβερνοασφάλεια: Χάκερ από την Κίνα επιτίθενται στην T-Mobile
- Οικονομική στήριξη 350 εκατ. δολαρίων για την Spirit AeroSystems από την Boeing
- Tapestry: Χωρίς τη συγχώνευση με την Capri, ιδιοκτήτρια των Versace και Michael Kors