(EUROKINISSI/)

Πυρκαγιές: Το πακέτο στήριξης των πληγέντων – Τί προβλέπεται

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση, θα προσομοιάζουν με εκείνα που έλαβε το κράτος μετά την καταστροφική κακοκαιρία «Ιανός», προσαρμοσμένα στις σημερινές συνθήκες

Τα ποσά του πακέτου στήριξης

Το «πακέτο» στήριξης όπως είχε διαμορφωθεί μετά την καταιγίδα Ιανός, προέβλεπε –σε πρώτη φάση- ποσά που άγγιζαν και τα 8.000 ευρώ και εκταμιεύονταν με διαδικασίες εξπρές. Συγκεκριμένα, υπήρχε η πρόβλεψη, για:

propoli
  • 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί για την κάλυψη των πρώτων αναγκών – επιπλέον 600 ευρώ για πολύτεκνες οικογένειες ή οικογένειες που έχουν κάποιο μέλος τους ΑΜΕΑ
  • 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό για την αντικατάσταση οικοσκευής σε κύρια κατοικία
  • 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν τραυματισμό ή αναπηρία στη φυσική καταστροφή
  • Επίδομα 5.000 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα για κατοικία και 8.000 για κάθε επιχείρηση που επλήγη
  • Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης
  • 1 εκ. ευρώ από το υπουργείο Υποδομών σε κάθε δήμο που έχει πληγεί για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Στην περίπτωση των πυρκαγιών θα περιλαμβάνονται βεβαίως και άλλου τύπου αποκαταστάσεις.

Στεγαστική συνδρομή για αποκατάσταση

Η διαδικασία για την άμεση εκταμίευση των επιδομάτων «περνούσε» μέσα από μια ειδική πλατφόρμα για την περίσταση την ianos-aid.services.gov.gr . Ανάλογη πλατφόρμα μέσω του gov.gr υπολογίζεται πως θα διαμορφωθεί και αυτή την φορά ώστε να εξασφαλίσουν οι πληγέντες έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση.

Πώς αποδεικνύεται το πλήγμα για τα νοικοκυριά

  • Σε περίπτωση περισσοτέρων του ενός δικαιούχων (συνιδιοκτητών που διαμένουν στην πληγείσα κατοικία), η αίτηση υποβάλλεται από τον καθένα χωριστά και του χορηγείται το ποσό της ενίσχυσης, που αντιστοιχεί στο ποσοστό ιδιοκτησίας ή και χρήσης που δηλώνει στην αίτηση που συνιστά κατά τις προβλέψεις της παρ. 7 του άρθρου 1 του ν. 4728/2020 (Α’ 186), και υπεύθυνη δήλωση.
  • Σε περίπτωση που τμήμα της πληγείσας κατοικίας έχει δηλωθεί ότι χρησιμοποιείται και ως επαγγελματική έδρα, την αίτηση υποβάλλει ο κύριος της κατοικίας (ιδιοκτήτης με πλήρη κυριότητα ή επικαρπία) που κάνει χρήση και του χορηγείται εξ ολοκλήρου η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως κατοικία. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας εφαρμόζονται οι προβλέψεις για τη συνιδιοκτησία κατοικίας.
  • Αν η πληγείσα κατοικία έχει συνολικά μισθωθεί ή παραχωρηθεί για επαγγελματική δραστηριότητα, την αίτηση υποβάλλει ο χρήστηςστον οποίο χορηγείται εξ ολοκλήρου η αντίστοιχη έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση και στην περίπτωση περισσοτέρων του ενός χρήστη η εν λόγω ενίσχυση χορηγείται ανάλογα με το ποσοστό χρήσης.
  • Πληγείσα θεωρείται η κατοικία ή η επιχείρηση και όχι ο περιβάλλων αυτές χώρος, που ικανοποιεί τις παρακάτω προϋποθέσεις: – βρίσκεται εντός των οριοθετημένων, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, περιοχών, – έχει πληγεί από τις φυσικές καταστροφές. Σε αντίθετη περίπτωση η αρμόδια Υπηρεσία δύναται να ζητήσει οποιαδήποτε στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι η κατοικία ή η επιχείρηση έχει πληγεί (π.χ. φωτογραφίες κ.λπ.)

Δείτε επίσης: Φωτιά – Αρχαία Ολυμπία: Νέα αναζωπύρωση, μια ανάσα από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας

πηγή: enikonomia.gr

Loading