Με δάκρυα στα μάτια φτάνουν στην Ελλάδα οι πρώτοι πρόσφυγες από την Ουκρανία – «Δε γνωρίζουμε πόσο θα μείνουμε στην Ελλάδα, πότε θα ξαναδούμε τους δικούς μας»
Ρεπορτάζ: Φώτης Εμμανουήλ, Δημήτρης Κετικίδης, Έλενα Ιατρίδου
Καθημερινά δεκάδες Ουκρανοί πρόσφυγες περνούν τα σύνορα του Προμαχώνα, είτε με πούλμαν είτε με ΙΧ. Οι Ουκρανοί εγκαταλείπουν τη χώρα τους την ώρα που μένονται οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις ενώ πόλεις και χωριά σφυροκοπούνται από τα πυρά.
Ο ρωσικός στρατός επιτίθεται μια χώρα 45 εκατ. ανθρώπων, ενώ οι πολίτες που επέλεξαν να παραμείνουν είναι αντιμέτωποι με ισχυρές εκρήξεις, με τον ανατριχιατικό ήχο των σειρήνων αεροάμυνας προσπαθώντας να προφυλαχτούν στα καταφύγια.
Στην Ελλάδα ο πρώτος σταθμός υποδοχής των προσφύγων είναι ο δήμος Σιντικής με τη δομή στο «Κλειδί» να ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους πρώτους πρόσφυγες, καθώς σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι δομές σε Πολωνία και Σλοβακία προβλέπεται σύντομα να μην “αντέξουν” τα μεγάλα κύματα προσφύγων.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο του Δήμου Σιντικής, κ. Ζαρπίδη, ο δήμος παρέχει τρόφιμα και νερά στους πρόσφυγες που καταφθάνουν ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι πολίτες ουκρανικής καταγωγής να μην υποστούν περαιτέρω ταλαιπωρία στα σύνορα.
Με τα παιδιά να κάθονται στο πίσω κάθισμα, δύο Ουκρανές που πέρασαν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, εξομολογούνται στην κάμερα της politic ότι δεν περίμεναν να ζήσουν αυτό που έζησαν τις τελευταίες μέρες, ενώ είναι έκδηλη η απελπισία και ο φόβος για το αύριο. Το σπίτι τους έχει καταστρεφεί από τους βομβαρδισμούς και έχουν αφήσει πίσω στην πατρίδα τους άντρες και τους γονείς τους.
«Πηγαίνουμε σε κάποιους γνωστούς στην Αθήνα. Η Ελλάδα μας δέχθηκε χωρίς κάποιο πρόβλημα. Άφησαμε πίσω τους άντρες μας να πολεμήσουν και τους γονείς μας. Στο Χάρκοβο δεν έχει μείνει τίποτα από την πόλη, έχει καταστραφεί τελείως.
»Εγκατέλειψαμε το Χάρκοβο λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος και φύγαμε από την χώρα από την δυτική πλευρά της. Από τα ανατολικά και από το Κίεβο πλέον κανείς δεν μπορεί να φύγει. Οι Ρώσοι κάθονται και περιμένουν χωρίς να ξέρει κανείς τι ακριβώς περιμένουν».
Ανοίγει η δομή Σιντικής Σερρών για να υποδεχτεί Ουκρανούς πρόσφυγες
Τουλάχιστον 300.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εισέλθει έως τώρα στην ΕΕ και ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συνολικά 4 εκ πρόσφυγες το επόμενο διάστημα. Η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία είναι τα κράτη- μέλη της ΕΕ που έχουν χερσαία σύνορα με την Ουκρανία, αλλά σημαντικός αριθμός προσφύγων κατευθύνεται και σε Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Γερμανία.
Έτοιμη είναι και η Ελλάδα να υποδεχτεί πρόσφυγες από την Ουκρανία ενώ το πρώτο σημείο υποδοχής τους στη χώρα μας θα είναι η δομή της Σιντικής Σερρών, 5 χιλιόμετρα από τον συνοριακό σταθμό. Η δομή της Σιντικής είναι η πρώτη που θα διατεθεί για τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων.
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Σιντικής συναισθανόμενο την κρισιμότητα της κατάστασης που επικρατεί στην Ουκρανία, εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό. Γυναικόπαιδα και άμαχος πληθυσμός, ανάμεσά τους και πολλοί ομογενείς, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, προκειμένου να μην πέσουν θύματα του πολέμου. Ως Δήμος Σιντικής εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας, και διαθέτουμε τους χώρους φιλοξενίας των δομών του Δήμου, καθώς και τη χρήση της Δομής του Κλειδίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση μετά το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο.
Δείτε την ανακοίνωση του Προξενείου της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη:
Προσοχή!Απλοποιήθηκε η εντολή εισόδου στην Ελλάδα και παραμονής στη χώρα για τους πολίτες της Ουκρανίας που έχουν πληγεί από τη ρωσική επιθετικότητα!
Άφιξη στο αεροδρόμιο ή είσοδος στη χώρα με αυτοκίνητο
Πώς να μπείτε στην Ελλάδα:
Οι κάτοχοι βιομετρικών αλλοδαπών διαβατηρίων μπορούν να εισέρχονται από όλα τα σημεία εισόδου (εδάφους και εναέριους) με μέγιστη παραμονή 90 ημερών
Οι ιδιοκτήτες αλλοδαπών διαβατηρίων χωρίς βιομετρικές πινακίδες (παλιό δείγμα) μπορούν να εισέρχονται από όλα τα σημεία εισόδου, λαμβάνοντας βίζα με μέγιστη παραμονή 90 ημερών στη διέλευση των συνόρων.Προσοχή: στις προαναφερόμενες περιπτώσεις η ελληνική αστυνομία θα σας βάζει σφραγίδα στο διαβατήριο με ημερομηνία εισόδου
Οι πολίτες της Ουκρανίας που δεν διαθέτουν διαβατήρια μπορούν να εισέρχονται στην Ελλάδα αποκλειστικά μέσω του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Προμαχώνα https://www.google.com/…/data=!3m1!4b1!4m5!3m4 ), όπου αφού συμφωνήσετε με το Posol ʹstvom της Ουκρανίας στην Αθήνα ή το konsulstvom στη Θεσσαλονίκη, ειδικές βίζες που σας επιτρέπουν να παραμείνετε μόνο στην Ελλάδα για έως 90 ημέρες.
Εάν τα παιδιά σας δεν έχουν έγγραφα διαβατηρίου, οι αστυνομικοί θα σημειώνουν κάτω από το διαβατήριό σας τον αριθμό των ανηλίκων που συνοδεύετε.Προσοχή! Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η κατάθεση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης ή πιστοποιητικού γέννησης των παιδιών σας. Εάν δεν έχετε κάποιο από αυτά τα έγγραφα, πρέπει να συμπληρώσετε και να υποβάλετε σχετική δήλωση στην οποία να αναφέρει τον αριθμό των παιδιών, τα ονόματα, τα επώνυμα, το φύλο και τις ημερομηνίες γέννησης.
Δείτε επίσης: Εφιαλτικές στιγμές στο Κίεβο με συνεχείς εκρήξεις – Σήμερα ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων (vids)
- Κρυπτονομίσματα: Απαγωγή δισεκατομμυρίων από χάκερ και τη ράπερ σύζυγό του
- Πώς ο Snoop Dogg εξελίχθηκε σε επιχειρηματικό σύμβουλο της Μάρθα Στιούαρτ
- Ουκρανία: Στήριξη από την ΕΕ μετά τις φρικτές επιθέσεις της Ρωσίας
- Αργεντινή: Αβεβαιότητες για την αποχώρηση από τη συμφωνία του Παρισιού
- Ο Κιρ Στάρμερ του Ηνωμένου Βασιλείου θα συναντήσει τον πρόεδρο της Κίνας Σι στην G20