Με το κύμα της κακοκαιρίας να σαρώνει τη χώρα και την καταγραφή του πρώτου θύματος, οι Αρχές έχουν σημάνει «συναγερμό» προκειμένου οι πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί όταν επιχειρούν να διασχίσουν μια ιρλανδική διάβαση, καθώς οι συγκεκριμένες στη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων καθίστανται ιδιαίτερα επικίνδυνες.
Ρεπορτάζ: Έλενα Ιατρίδου
Μια τέτοια διάβαση – παγίδα είναι και αυτή που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης και η οποία ενώνει την περιοχή της Χαριλάου και των Πυλαιώτικων.
Σε καθημερινή βάση μεγάλος είναι ο όγκος των αυτοκινήτων που διασχίζει τη συγκεκριμένη γέφυρα καθώς με αυτόν τον τρόπο οι οδηγοί αποφεύγουν τα φανάρια και “κόβουν” δρόμο.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη διάβαση τις ημέρες που βρέχει μετατρέπεται σε παγίδα για τους οδηγούς καθώς αρχικά ο δρόμος στο σημείο έχει έντονη κατηφορική κλίση και δεύτερον, η τάφρος που περνάει κάτω από τη γέφυρα είναι “μπουκωμένη” από φερτά υλικά όπως σκουπίδια, μπάζα και κλαδιά. Στην περίπτωση έντονης βροχόπτωσης εξαιτίας του γεγονότος ότι το νερό δε μπορεί να βρει διέξοδο κάτω από τη γέφυρα, περνά πάνω από το δρόμο, με αποτέλεσμα το σημείο να γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο για οδηγούς και πεζούς.
Ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, έχει ευθύνη να επιβλέπει την κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο κανάλι και να απομακρύνει τα αντικείμενα από το σημείο, ώστε στο μέλλον να μη θρηνήσουμε θύματα.
Τι είναι η Ιρλανδική διάβαση
Οι «Ιρλανδικές διαβάσεις» είναι τμήματα του οδικού δικτύου, που τα συναντάμε κυρίως στους επαρχιακούς δρόμους, όπου χωρίς να υπάρχει γέφυρα πραγματοποιείται η διέλευση των αυτοκινήτων πάνω σε ένα τσιμεντένιο οδόστρωμα που πολλές φορές είναι σαθρό.
Η διέλευση από τις διαβάσεις αυτές είναι ασφαλής μόνον όταν δεν υπάρχει νερό ή υπάρχει ελάχιστο και μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση. Ύστερα από βροχοπτώσεις ή μετά από χιονόπτωση και λιώσιμο του χιονιού, στις «ιρλανδικές διαβάσεις» εμφανίζονται μεγάλες ποσότητες νερού, οπότε η διέλευση είναι πολύ επικίνδυνη.
Όταν τα νερά ενός χειμάρρου περνούν πάνω από μία «ιρλανδική διάβαση», είναι επικίνδυνο να περάσει κάποιος από αυτή, γιατί δεν βλέπει το τσιμέντο ή την άσφαλτο και έτσι δεν μπορεί να υπολογίσει το ύψος του νερού. Πόσο μάλλον, όταν ο οδηγός επιχειρήσει να την περάσει κατά τη διάρκεια της νύκτας.
Φυσικό επόμενο είναι να μην βλέπει πιθανές μεγάλες πέτρες που κουβάλησε το νερό πάνω στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα αν περάσει από την διάβαση να προξενήσει ζημιά στο αυτοκίνητό του. Το ίδιο μπορεί να γίνει και όταν στο οδόστρωμα που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού υπάρχει λακκούβα.
Η «ιρλανδική διάβαση» δεν ενδείκνυται για πέρασμα ούτε με δίκυκλο αλλά ούτε και με τα πόδια μετά από έντονη βροχόπτωση. Μπορεί ο διαβάτης να γλιστρήσει και μετά να είναι αδύνατο να σηκωθεί εξαιτίας της ορμής του νερού.
Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Το έστρωσε για τα καλά λίγο έξω από το Πανόραμα (vids & pics)
- Νέα Δημοκρατία: Λήξη της κρίσης με Σαμαρά, προετοιμασίες για τον προϋπολογισμό
- Προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο: Βασίλης Κικίλιας σε σύσκεψη για το Πεντελικό Όρος
- Ρούμπεν Αμορίμ: «Είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος στο κατάλληλο χρονικό σημείο»
- Κουτσούμπας: Άμεση αναγνώριση από την κυβέρνηση του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
- Λίβερπουλ: Χωρίς Αλεξάντερ-Άρνολντ και Άλισον στην αναμέτρηση με τη Σαουθάμπτον