Ριζικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Τέλος για τον συμπληρωματικό φόρο

Με νέα κλίμακα στην οποία θα ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός φόρος ο νέος ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά

Σημαντικές αλλαγές έρχονται από το 2022 στον ΕΝΦΙΑ.

Οι ανατροπές που σχεδιάζονται για τον φόρο ακινήτων του 2022 φέρνουν περιορισμό ή και πλήρη εξουδετέρωση των επιβαρύνσεων που προκύπτουν από τις νέες αντικειμενικές αξίες και ελαφρύνσεις για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων και κυρίως για τους έχοντες μεσαία ακίνητη περιουσία οι οποίοι επιβαρύνονται σήμερα από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Η πιο σημαντική αλλαγή είναι ίσως ότι ο συμπληρωματικός φόρος ενσωματώνεται στον κύριο φόρο και το κάθε ακίνητο θα φορολογείται ξεχωριστά και δεν θα αθροίζεται η περιουσία.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, όσοι μέχρι σήμερα επιβαρύνονταν με τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, δηλαδή ξεπερνούσε αθροιστικά η περιουσία τους τις 250.000 ευρώ, πλέον θα φορολογούνται ανά ακίνητο και τα ακριβά τους ακίνητα θα πληρώνουν πιο υψηλό φόρο.

«Προχωρούμε στη μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας,  προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης, που είναι σε εξέλιξη, θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος του έτους. Όπως είπε, η άσκηση έχει ως στόχο την δικαιότερη κατανομή του φόρου, με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών, από το νέο έτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προωθούμενες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους κινούνται στους ακόλουθους άξονες:

  • Κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ όπως υπολογίζεται και επιβάλλεται σήμερα για τους έχοντες ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρώ. Από το 2022 οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ δεν θα πληρώνουν επιπλέον φόρο όπως ισχύει σήμερα.
  • Το ύψος του κύριου ΕΝΦΙΑ θα προκύπτει με βάση νέα κλίμακα και συντελεστές οι οποίοι θα αυξάνονται προοδευτικά ανάλογα με την τιμή ζώνης. Η κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με την σημερινή και θα λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων  του ακινήτου.  Στη νέα κλίμακα θα ενσωματωθούν οι εκπτώσεις στο τελικό λογαριασμό για το κύριο και το συμπληρωματικό φόρο. Σημειώνεται ότι οι εκπτώσεις αυτές κυμαίνονται από 10% έως 30% ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει κάθε φορολογούμενος.
  • Διατηρούνται οι μειώσεις 50% και 100% για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
  • Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται σε 10 ή 12 δόσεις, από Μάρτιο μέχρι Δεκέμβριο ή από Μάρτιο μέχρι Φεβρουάριο.

Οι κερδισμένοι

Με βάση το σχεδιασμό ο  συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλεται στην περίπτωση που ένα ακίνητο έχει αξία άνω των 250.000 ευρώ και όχι το σύνολο της περιουσίας όπως προβλέπει το ισχύον σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι θα προκύψουν μεγάλες ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων που η συνολική αξία της περιουσίας τους υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.

Παράλληλα, το σπάσιμο των κλιμακίων για τον υπολογισμό του κύριου φόρου στοχεύει στην ακύρωση της διόγκωσης του φορολογικού βάρους από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών για τα χαμηλής και μεσαίας αξίας ακίνητα και μάλιστα όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση ο λογαριασμός για την πλειονότητα των νοικοκυριών θα είναι ελαφρύτερος το 2022.

Πλήρης εικόνα θα υπάρχει προς το τέλος Νοεμβρίου όταν η κυβέρνηση θα κάνει τις αποκαλύψεις του νέου ΕΝΦΙΑ κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, όπως τόνισε από την ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε επίσης: Προσλήψεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Ποιους αφορά

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr