Σε επιφυλακή η Ελλάδα για την έξαρση της «ευλογιάς των πιθήκων» – Εγκύκλιος σε όλα τα νοσοκομεία

Σε επιφυλακή η Ελλάδα για την έξαρση της «ευλογιάς των πιθήκων» – Εγκύκλιος σε όλα τα νοσοκομεία

Η ραγδαία εξάπλωση του ιού, που έχει προβληματίσει την επιστημονική κοινότητα, ανάγκασε τον ΕΟΔΥ να στείλει σχετική εγκύκλιο σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας

Το γεγονός ότι η εμφάνιση της ευλογιάς των πιθήκων θεωρείτο σπάνια εκτός Αφρικής, έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές. Η εν λόγω ασθένεια εντοπίστηκε αρχικά σε πιθήκους και συνήθως μεταδίδεται μέσω στενής επαφής, ενώ υπάρχουν δύο βασικά στελέχη του ιού, με εκείνο του Κονγκό να είναι το πιο θανατηφόρο.

Την ώρα λοιπόν, που τα κρούσματα της «ευλογιάς των πιθήκων» αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έστειλε εγκύκλιο σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

«Αυτό το ξέσπασμα είναι σπάνιο και ασυνήθιστο», δήλωσε η επιδημιολόγος Σούζαν Χόπκινς, η οποία είναι η επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA). «Το πού ακριβώς και το πώς [οι άνθρωποι] μολύνθηκαν παραμένει υπό επείγουσα έρευνα» πρόσθεσε.

Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων

Η «ευλογιά των πιθήκων» οφείλει το όνομά της στην προέλευσή της από το ζώο, ενώ συνήθως μεταδίδεται στον άνθρωπο μετά από επαφή με τρωκτικά όπως οι αρουραίοι και τα ποντίκια.

Αυτά μεταδίδουν τη νόσο μέσω των σωματικών υγρών τους, με το αίμα, τις φουσκάλες και τα κόπρανα να λειτουργούν ως παράγοντες μετάδοσης.

Τα κύρια συμπτώματα της είναι: Πυρετός, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, ρίγη, κόπωση και δερματικά εξανθήματα σε όλο το σώμα.

Πρόκειται για μία σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία σκοτώνει έως και 1 στους 10 από τους μολυσμένους, ενώ μεταξύ των ανθρώπων μεταδίδεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατά την παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο ή μέσω σωματικών υγρών.

Το εξάνθημα εμφανίζονται αρχικά στο πρόσωπο πριν εξαπλωθούν αλλού και μπορεί να μοιάζουν με ανεμοβλογιά, ενώ η διάρκεια των συμπτωμάτων της «ευλογιάς των πιθήκων» ποικίλλει και μπορεί να διαρκέσει από δύο εβδομάδες έως ένα μήνα.

Τα συμπτώματα δεν είναι συνήθως θανατηφόρα, ωστόσο οι άνθρωποι θα πρέπει να παραμείνουν σε ειδικούς νοσοκομειακούς θαλάμους, προκειμένου να αναρρώσουν χωρίς πρόβλημα.

Πού έχουν εντοπιστεί κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων

Η ανησυχία εντείνεται, δε, μετά και τις περιπτώσεις κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στη γειτονική Ιταλία και τη Γαλλία.

Το νοσοκομείο λοιμωδών νοσημάτων της Ρώμης διέγνωσε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ιταλία, έναν νεαρό άνδρα, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στη χώρα αφού έκανε διακοπές στις Κανάριες νήσους. Ο ασθενής βρίσκεται σε απομόνωση και η γενική κατάσταση της υγείας του στην παρούσα φάση δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Αργότερα, ένα πρώτο πιθανό κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε και στη Γαλλία, στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού.

Πέραν της Ιταλίας και της Γαλλίας, οι οποίες είναι οι τελευταίες χώρες που εντοπίστηκε κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, πρόσφατα καταγράφηκε κρούσμα και στις ΗΠΑ, ενώ εξετάζονται 13 πιθανές περιπτώσεις στον Καναδά.

Δεκατέσσερα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Πορτογαλία και άλλα επτά στην Ισπανία. Επίσης, μία περίπτωση της ασθένειας έχει καταγραφεί στη Σουηδία, ενώ η Ιταλία εξετάζει δύο ακόμη περιπτώσεις ως ύποπτες.

Το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη εντοπίστηκε στη Βρετανία και αφορούσε ασθενή που είχε πρόσφατα βρεθεί στη Νιγηρία, στην οποία πιστεύεται ότι μολύνθηκε προτού ταξιδέψει στην Αγγλία, όπως είπε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Πλέον, στη χώρα έχουν επιβεβαιωθεί εννέα περιπτώσεις της ασθένειας.

Δείτε επίσης: «Ευλογιά των πιθήκων»: Τι είναι η ασθένεια που εξαπλώνεται στην Ευρώπη και πόσο πρέπει να ανησυχούμε



Loading

Play