Σταϊκούρας: «Νέα μείωση ΕΝΦΙΑ – Φόρος εισοδήματος σε 8 δόσεις»

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία της οικονομίας το 2021 και τις προοπτικές της για το μέλλον

Όπως είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ: «το 2021 πετύχαμε πολύ υψηλότερη ανάκαμψη από τις εκτιμήσεις» ωστόσο εμφανίστηκε προβληματισμένος διότι η χώρα μας παραμένει μια από τις χώρες με το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον υπουργό για την στήριξη πολιτών έχουν δοθεί 43,3 δισ. πόροι, που είναι το τέταρτο υψηλότερο πακέτο σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η Ελλάδα παραμένει σε καθεστώς εποπτείας από τους θεσμούς υπογραμμίζοντας όμως ότι «η χώρα πάει καλά, αναβαθμίζεται, αλλά δεν έχει φτάσει σε επενδυτική βαθμίδα» και πως «Ό,τι και να γίνει το 2023 θα έχουμε δημοσιονομικούς στόχους».

Μέτρα ανάπτυξης

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως «Οι μειώσεις φόρων που έχουμε κάνει θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα» διευκρινίζοντας πως ο φόρος εισοδήματος θα πληρώνεται σε 8 δόσεις αρχής γενομένης από τον Ιούλιο. Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει από το Μάρτιο ώστε να μπορέσουν οι λογιστές να δημιουργήσουν στις φορολογικές δηλώσεις τις προϋποθέσεις.

Παράλληλα ο ΕΝΦΙΑ συνολικά θα είναι μειωμένος κατά 50-60 εκατ. ευρώ, μια συνολική μείωση 3-4% επιπρόσθετα του 22% που ίσχυσε την τελευταία διετία.

«Αναπροσαρμόζουμε τους συντελεστές. Θα επιδιώξουμε να είναι σε περισσότερες δόσεις και να ξεκινήσουμε από τον Μάρτιο την καταβολή», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Δείτε επίσης: Χατζηδάκης: Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι πολύ σημαντική