Σταυρός: Από σύμβολο τιμωρίας, σε σύμβολο ελπίδας….

Μια από τις μεγαλύτερες στιγμές της Χριστιανοσύνης γιορτάζεται σήμερα Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου. Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.

Της Τάνιας Κιουμουρτζίδου

Ο Σταυρός είναι ένα από ισχυρότερα και γνωστότερα σύμβολα όλου του κόσμου, τα νεότερα χρόνια. Έχει φανατικούς φίλους, αλλά και εχθρούς….

Τα προχριστιανικά χρόνια εξέφραζε όλη την αθλιότητα της αμαρτίας αλλά και τη διαφθορά των ανθρώπων. Προ Χριστού ο σταυρός ήταν το ακριβότερο τίμημα το οποίο διέθετε η αμαρτία, για να αμείβει τα θύματά της. Τα πάθη και η εγκληματικότητα της τότε εποχής, έκαναν τους ανθρώπους να επιβάλλουν την τάξη με έσχατη πράξη την ποινή του θανάτου.

Για ορισμένα όμως είδη εγκληματιών η απλός θάνατος δεν θεωρούνταν ικανοποιητικός. Έτσι εφεύραν το οδυνηρότερο για να καλυφθεί όλη η εγκληματικότητα του κακούργου. Ο σταυρικός θάνατος! Ήταν δηλαδή η έκφραση των ανθρωπίνων παθών στο μέγιστο βαθμό.

Πως κατέληξε αυτό το ανατριχιαστικό όργανο εξευτελισμού, πόνου, ταπείνωσης και θανάτου, να γίνει το κυριότερο σύμβολο της Ορθόδοξης Εκκλησίας αλλά και της χριστιανικής θρησκείας γενικότερα;

Σύμφωνα με τον Απ. Παύλο: « O Ιησούς Χριστός μέσω της Σταύρωσής Του για τη σωτηρία των ανθρώπων, συγχώρησε όλα τα παραπτώματα και κατάργησε το χρεόγραφο με τις διατάξεις του που ήταν εναντίον μας, και το έβγαλε από τη μέση καρφώνοντας το στο σταυρό. Και αφαίρεσε τη δύναμη που είχε το εξουσιαστικό κακό που τώρα νικήθηκε από το θρίαμβο του σταυρού». Έτσι ο Σταυρός αποτελεί σύμβολο ελευθερίας και όργανο απελευθέρωσης του ανθρώπου από το κακό. Συμβολίζει επίσης, τόσο τον ίδιο τον Χριστό όσο και την πίστη των χριστιανών. Ο Χριστιανισμός είναι η “θρησκεία του Σταυρού” αφού ο Χριστός “με το Σταυρικό του θάνατο κατέστρεψε το θάνατο”.

Ο άνθρωπος έχει ανάγκη για όσα περνάει, να στηριχθεί κάπου, να πιστέψει, να πάρει ελπίδα. Γονατίζοντας, κλαίγοντας, διαβάζοντας προσευχές.

Η παρουσία, μα κυρίως ο συμβολισμός του Σταυρού, το πετυχαίνει…

Τάνια Κιουμουρτζίδου είναι μέλος στην Διοίκηση του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Δείτε επίσης: Πλαστά πιστοποιητικά: Εισαγόμενα από Βουλγαρία – Έτσι μπορεί να αλλάξει κάποιος το αποτέλεσμα του test

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr