Στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών μίλησε ο υπουργός, Στυλιανίδης ο οποίος μίλησε και για την κλιματική κρίση.
Όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης χρειάζεται μία ολιστική προσέγγιση που θα εστιάζει στο τρίπτυχο πρόληψη, προετοιμασία/ετοιμότητα, ανθεκτικότητα, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ενώ υπογράμμισε ότι οι από κοινού συντονισμένες δράσεις των εθνικών, τοπικών αλλά και ευρωπαϊκών φορέων είναι απαραίτητες για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της κλιματικής κρίσης.
«Πρέπει να δράσουμε τώρα. Αν όχι χθες, είναι σημαντικό να δράσουμε αμέσως και να έχουμε πολλαπλά σχέδια τοπικού, περιφερειακού και εθνικού επιπέδου. Πρέπει να χαραχθούν καινοτόμες πολιτικές και να δημιουργηθούν ισχυροί συντονιστικοί μηχανισμοί», σημείωσε.
Όπως υπογράμμισε πρέπει να δημιουργηθούν κεντρικά, εθνικά, συστήματα βάσης δεδομένων καθώς και επιστημονικές ομάδες που θα τα αναλύουν συνεχώς, ενώ προσέθεσε ότι ο συντονισμός είναι η «λέξη κλειδί» ώστε οι εμπλεκόμενοι φορείς να είναι πιο αποδοτικοί και αποτελεσματικοί την ώρα της κρίσης.
Παράλληλα αναφέρθηκε σε ένα τεχνικό πρόγραμμα βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Reform) σε συνεργασία με την Expertise France, το οποίο προβλέπει αποτελεσματικότερες δομές και πολιτικές για τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης, ευχαριστώντας στη συνέχεια την DG Reform και τον γενικό διευθυντή της, Μάριο Νάβα, για την υποστήριξη σε αυτή την προσπάθεια.
«Πρέπει να δουλέψουμε μαζί σαν μια ευρωπαϊκή οικογένεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, του rescEU, κι άλλων ευρωπαϊκών εργαλείων. Έχουμε ξεκινήσει ήδη τη συνεργασία με άλλα κράτη- μέλη της ΕΕ, όπως η Γαλλία. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης προσθέτοντας ότι κομβικό ρόλο θα παίξουν και οι εθελοντές.
Τέλος, ερωτηθείς για την αντιπυρική περίοδο, ο κ. Στυλιανίδης επέστησε την προσοχή σε όσους προχωρούν αυτή την περίοδο στην καύση κλαδιών, τονίζοντας ότι κάθε μέρα το τελευταίο διάστημα εκδηλώνονται περίπου 70-80 πυρκαγιές. «Αυτή την περίοδο έχουμε 70-80 πυρκαγιές την ημέρα λόγω ανθρώπινης αμέλειας με πολύ μεγάλο κόστος για τη χώρα γιατί αναγκαζόμαστε να στέλνουμε εναέρια μέσα που στοιχίζουν πολύ, να μεταφέρουμε δυνάμεις. Προσοχή στην προσπάθεια για καύση κλαδιών, πρέπει να είναι εναρμονισμένη με την προβλεπόμενη διαδικασία που υπάρχει», σημείωσε.
Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Reform), Mario Nava , ο γενικός διευθυντής της Expertise France, Jérémie Pellet. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Ιωάννης Χατζηγιάννης, επικεφαλής του Γραφείου της DG Reform στην Αθήνα.
Δείτε επίσης: Ολοκλήρωσε την κατάθεσή του στην ανακρίτρια ο Μάνος Δασκαλάκης (vid)
- Ζωντανή κάλυψη: Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα
- Ο Τιμοτέ Σαλαμέ ενσαρκώνει τον Μπομπ Ντίλαν: Συναρπαστικές κριτικές για την ερμηνεία του
- Εορταστική εκδήλωση για τα 120 έτη της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής
- Εντυπωσιακή επιστροφή του Megasports με ντέρμπι και αθλητική δράση
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Προγραμματισμένες φορολογικές ελαφρύνσεις για τους μισθωτούς μέχρι το 2027