Τα Rafale πάνω από την Ακρόπολη

Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου τα πρώτα έξι από τα συνολικά 24 δικινητήρια μαχητικά αεροσκάφη με τα οποία εξοπλίζεται η Πολεμική Αεροπορία θα προσγειωθούν στη βάση της Τανάγρας.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, γύρω στις 12.00, ο ουρανός πάνω από την Ακρόπολη θα υποδεχθεί τα 6 Rafale, τα οποία θα περάσουν τιμητικά πάνω από τον Ιερό Βράχο προτού προσγειωθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.

Θα έχει προηγηθεί μια πτήση περίπου δυόμισι ωρών, χωρίς ενδιάμεσο σταθμό, απευθείας από το Ιστρ της Γαλλίας και τελικό προορισμό την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. 

Στα δύο διθέσια και στα back seats θα βρίσκονται Γάλλοι εκπαιδευτές της κατασκευάστριας εταιρίας Dassault, που θα μείνουν αρκετούς μήνες στην Ελλάδα βοηθώντας στην εκπαίδευση και άλλων Ελλήνων χειριστών.

Τα Rafale, μόλις εισέλθουν στον εθνικό εναέριο χώρο θα τα συνοδεύσουν τιμητικά μαχητικά Mirage 2000-5 και μόλις τα νέα φτερά της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειωθούν στην Τανάγρα θα αρχίσει και η τελετή παραλαβής τους και ένταξής τους στη μοίρα «Γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα αεροσκάφη μπορούν να μεταφέρουν πυραύλους Exocet, ενώ υπερέχουν των F-16 σε ακτίνα δράσης και αυτονομία

Τα Rafale έχουν ακτίνα δράσης 2.800 μίλια, πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα σε καύσιμα, δύο κινητήρες που εισάγονται για πρώτη φορά ως σύστημα σε μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα εξαιρετικά ισχυρό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης και δυνατότητα να μεταφέρουν δύο πυραύλους Exocet. Στο πηδάλιο των έξι Rafale F3R, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι μονοθέσια και τα δύο διθέσια, θα βρίσκονται πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας στον βαθμό του επισμηναγού και του αντισμηνάρχου.

την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, αλλά και σε όλη την Πολεμική Αεροπορία επικρατεί ενθουσιασμός. Τα Rafale θεωρούνται τα αεροσκάφη που θα βάλουν τους φρουρούς του Αιγαίου σε μια νέα εποχή. Δικινητήρια, με πολύ μεγαλύτερες ικανότητες ελιγμών, εξοπλισμένα με όπλα που θα δώσουν πλεονέκτημα στους Ικάρους, είναι πόλος έλξης για τους Top Gun Ελληνες πιλότους και φόβητρο για τους αντιπάλους. Το κόστος για την αγορά των 24 Rafale μαζί με τα όπλα, τα ανταλλακτικά και τα άλλα υλικά τους φτάνει στα 3,3 δισ. ευρώ.

Συνολικά 2,32 δισ. θα δαπανηθούν για τα πρώτα 18 Rafale

Συνολικά 2,32 δισ. θα δαπανηθούν για τα πρώτα 18 Rafale (έξι καινούρια και τα άλλα 12 μεταχειρισμένα από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία) και τα όπλα τους, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί η πρόσθετη σύμβαση για αγορά ακόμη έξι καινούριων μαχητικών αεροσκαφών Rafale, προϋπολογισμού 1.070 δισ. ευρώ. Με τα Rafale η Πολεμική Αεροπορία σταδιακά «αλλάζει πίστα».

Δείτε επίσης: Παναγιωτόπουλος: 19 Ιανουαρίου θα φτάσουν στην Ελλάδα τα πρώτα έξι Rafale