Τάφος Ολυμπιάδας: «Εδώ δολοφονήθηκε και θάφτηκε η μητέρα του Μέγα Αλεξάνδρου»

«Είμαι 100% σίγουρος ότι αυτός ο τάφος ανήκει στην Ολυμπιάδα», μητέρα του Μέγα Αλεξάνδρου δηλώνει ο καθηγητής ιστορίας, Αθανάσιος Μπίντας, σχετικά με έναν μακεδονικό τάφο που βρέθηκε στον Κορινό Πιερίας – Η δήλωση του προκαλεί αντιδράσεις και πολλές συζητήσεις.

Η Ολυμπιάδα, η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενταφιάστηκε σε ένα μακεδονικό τάφο που βρίσκεται στην Πιερία, και συγκεκριμένα στον Κορινό. Αυτή είναι η άποψη του διακεκριμένου ομότιμου καθηγητή ιστορίας στο τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νις στη Σερβία, Αθανασίου Μπίντα.

propoli

Ο μακεδονικός τάφος που βρίσκεται στον Κορινό ξεχωρίζει από ψηλά από τον μεγάλο όγκο του τύμβου.

«Είμαι 100% σίγουρος, ότι αυτός ο τάφος ανήκει στην Ολυμπιάδα, γιατί τα ντοκουμέντα, όπως τα επιτύμβια μάρμαρα, τα ευρήματα στον τάφο και οι αρχαίοι συγγραφείς μιλούν για το μεγάλο γεγονός», λέει ο κ. Μπίντας στον ΑΝΤ1.

Το μεγάλο μήκος 22 μέτρων του τάφου, έναντι μόλις 9,5 μέτρων του τάφου του Φιλίππου, το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός τριθάλαμος μακεδονικός τάφος που έχει ανασκαφεί, αλλά και οι επιγραφές των επιτυμβίων μαρμάρων που δημοσιεύθηκαν πριν από 106 χρόνια, έχουν πείσει τον Αθανάσιο Μπίντα ότι εδώ, το 316 π. Χ. δολοφονήθηκε και τάφηκε η Ολυμπιάδα.

«Ξένε στάσου, περνώντας βιαστικά από τον τάφο του Νεοπτόλεμου, στάσου απέναντι να δεις τον τύμβο της διάσημης Ολυμπιάδας», αναφέρει η περίφημη επιγραφή.

Ο κ. Μπίντας στηρίζει την άποψή του βασισμένος στη μοναδικότητα του τάφου, τα κτερίσματα που βρέθηκαν σε αυτόν από τον Γάλλο αρχαιολόγο Leon Heuzey, που τον ανέσκαψε τη δεκαετία του 1850, αλλά και το περιεχόμενο των επιγραφών που βρέθηκαν σε αυτόν, οι οποίες αναφέρουν τα ονόματα της Ολυμπιάδας και της οικογένειάς της, των Αιακιδών.

Με τον κ. Μπίντα και τα επιχειρήματά του συμφωνεί η αρχαιολόγος κ. Λιάνα Σουβαλτζή, το όνομα της οποίας έχει ταυτιστεί με τις ανασκαφές στην όαση Σίουα της Αιγύπτου όπου επιμένει, εδώ και δεκαετίες, πως βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ισχυρισμοί οι οποίοι ωστόσο έχουν απορριφθεί από την διεθνή αρχαιολογική κοινότητα.

Δείτε επίσης: Βγήκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για τον Κοινωνικό Τουρισμό! Δείτε τους πίνακες των δικαιούχων και παρόχων

Loading