Ταμείο Ανάκαμψης: Έρχονται δάνεια με μηδενικό επιτόκιο – Ποιοι τα δικαιούνται

Αναμένεται να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα η νομοθετική ρύθμιση για την προώθηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων, με στόχο να αλλάξει το τοπίο της ελληνικής επιχειρηματικότητας, που κυριαρχείται από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

Δάνειο με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο (0,35%) θα λαμβάνουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης οι συγχωνευόμενες επιχειρήσεις, ως κίνητρο για τη μεγέθυνσή τους. Για να ενταχθεί στα κίνητρα μια συγχώνευση θα πρέπει να πληροί ορισμένα συγκεκριμένα κριτήρια.

Για παράδειγμα, ο τζίρος των συγχωνευόμενων επιχειρήσεων πρέπει να είναι τουλάχιστον 50% υψηλότερος από αυτόν του μεγαλύτερου εταίρου. Επίσης, η συνεργασία πρέπει να διατηρηθεί για τουλάχιστον 5 χρόνια και να αφορά τουλάχιστον το 20% του τζίρου των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, εφόσον έχουν και άλλα αντικείμενα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το 95% των επιχειρήσεων απασχολεί έως 9 άτομα και μόνο 550 μεγάλες επιχειρήσεις λειτουργούν στη χώρα, οι οποίες όμως  πραγματοποιούν το 32% του συνολικού τζίρου.

Το δάνειο θα μπορεί να καλύπτει το 30% για υφιστάμενες συνεργασίες και το 40% για νέες συνεργασίες των σχετικών επενδυτικών σχεδίων. Το υπόλοιπο θα καλύπτεται από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό, το επιτόκιο του οποίου αυτή τη στιγμή κυμαίνεται από 2% για μεγάλες επιχειρήσεις έως 6% για σχετικά μικρές.

Κίνητρα στον φορολογικό τομέα

Βασικότερο κίνητρο είναι η μείωση κατά 30% του φορολογικού συντελεστή των κερδών των επιχειρήσεων για 3 χρόνια. Επίσης, μειώνεται κατά 50%, δηλαδή από 1% σε 0,5%, ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου.

Ακόμη, οι ατομικές επιχειρήσεις που θα συνεργάζονται με άλλες θα δημιουργούν ένα νέο νομικό πρόσωπο και θα φορολογούνται έτσι με ευνοϊκότερους όρους.

Με αυτό τον τρόπο, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μεταξύ άλλων ευνοείται η ανάπτυξη του θεσμού του franchising.

Δείτε επίσης: ΟΠΕΚΑ: Στις 30 Σεπτεμβρίου καταβάλλονται τα επιδόματα

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr