Θεοδωρικάκος – Πιθανό να αυξηθούν τα φαινόμενα εγκληματικότητας

Το πρόβλημα υποστελέχωσης της ΕΛ.ΑΣ, είναι πολύ μεγάλο στην Αττική

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να αυξηθούν τα περιστατικά εγκληματικότητας το προσεχές διάστημα εξαιτίας του προβλήματος υποστελέχωσης της ΕΛ.ΑΣ, είναι πολύ μεγάλο στην Αττική όπου υπάρχει το 70% της εγκληματικότητας και μόλις το 30% των αστυνομικών μονάδων.

«Βρισκόμαστε σε μια πιθανότητα τα φαινόμενα εγκληματικότητας να παρουσιάσουν έξαρση, γιατί η καραντίνα βοηθούσε στο να υπάρξει ύφεση. (…) Ο πολίτης θέλει τον αστυνομικό μπροστά του. Υπάρχουν η ομάδα ΔΙΑΣ και ακόμη μια σειρά από ομάδες που σπεύδουν άμεσα», δήλωσε ο υπουργός.

Ψηφιοποίηση υπηρεσιών

«Γι αυτό λοιπόν η πρώτη επιλογή που κάνουμε είναι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ. Σύντομα θα γίνουν οι ανακοινώσεις». Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως θα μπει τέλος στην κατάσταση, οι αστυνομικοί να μετατρέπονται σε όργανα γραφειοκρατίας και θα κάνουν τη δουλειά τους, σημειώνοντας πως θα απελευθερωθούν μονάδες για την καθημερινή αστυνόμευση.

Ενδοοικογενειακή βία

Σχετικά με τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε στο Open, ότι αυξήθηκαν στο διάστημα της καραντίνας.

«Περάσαμε σχεδόν 1,5 χρόνο καραντίνας λόγω κοροναϊού. Σε αυτό το διάστημα αυξήθηκαν τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. Στον τομέα αυτό η ΕΛΑΣ επιδιώκει να αναπτύξει στενή σχέση με την αυτοδιοίκηση. Το μυστικό είναι να έχουμε γνώση του τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις και να αξιολογήσουμε τα σοβαρότερα περιστατικά. Γι αυτό δημιουργούμε 6 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας. (…) Τη Δευτέρα έχω συνάντηση με την ΚΕΔΕ για να συντονίσουμε τη συνεργασία μας, γιατί οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν καλύτερα αυτά τα προβλήματα», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Αναφέρθηκε στις μηνύσεις αρνητών κατά εκπαιδευτικών, ο υπουργός σημείωσε: «Ηταν αυτονόητη υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν μπορεί να σύρει εκπαιδευτικούς, δασκάλους, διευθυντές σχολείων οι οποίοι τηρούν με υπευθυνότητα όλες τις προβλέψεις για την πανδημία και διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων».

«Οι άνθρωποι αυτοί – ορισμένες φορές- βρέθηκαν αντιμέτωποι με επιθέσεις και μηνύσεις από ανθρώπους που δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Παρεμβήκαμε με δική μου εντολή προς τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, ώστε σε καμία περίπτωση οι αστυνομικοί να πηγαίνουν στα ΑΤ καθηγητές μετά από μηνύσεις. Υπήρξε και η παρέμβαση του Αρείου Πάγου. Είναι ό,τι χειρότερο να βλέπουν τα παιδιά τους αστυνομικούς να προσάγουν τους δασκάλους τους. Απευθύνω πρόσκληση λογικής προς όλους», συνέχισε ο υπουργός. «Με τη συντονισμένη δράση μας και τους εμβολιασμούς θα μπούμε σε μια κανονικότητα», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός τόνισε πως «είναι αυτονόητο ότι οπουδήποτε κληθεί η ΕΛΑΣ να διασφαλίσει την τάξη, θα το κάνει. (…) Αυτό που είπαμε είναι ότι δεν μπορεί νόμιμοι πολίτες, υπεύθυνοι πολίτες που κάνουν το σωστό και το νόμιμο, να πέφτουν θύματα της παράνοιας ορισμένων που τους κάνουν μηνύσεις».

Δείτε επίσης: Ν. Καραγιαννακίδης: Και η αθλιότητα έχει τα όρια της σύντροφε Σπίρτζη

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr