Εκτιμάται ότι από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα περίπου το 15% των νοσηλευόμενων προσβλήθηκε από κάποιο ενδονοσοκομειακό μικρόβιο
Πλέον, με τον κορωνοϊό να έχει τεθεί υπό σχετικό έλεγχο, οι αρμόδιοι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη μάχη κατά των ανθεκτικών μικροβίων που κυριαρχούν στα νοσηλευτικά ιδρύματα και να δημιουργήσουν ένα νέο, ασφαλές πεδίο στη Δημόσια Υγεία.
Το CDC και το ECDC, οι καθ ύλην φορείς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, έχουν καταγράψει σαφή αύξηση τουλάχιστον κατά 50% στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις το διάστημα της πανδημίας.
Στη χώρα μας βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική καταγραφή, από την οποία προς το παρόν εξάγονται εκτιμήσεις και όχι ακριβή δεδομένα καθώς εκκρεμεί επεξεργασία του σχετικού υλικού.
Εκτιμήσεις για διπλασιασμό
Κάποιοι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι μεγαλύτερη η επιδείνωση στο συγκεκριμένο πεδίο στην Ελλάδα και ότι το ποσοστό των ενδονοσοκομειακων λοιμώξεων έχει διπλασιαστεί φτάνοντας το 20-22%. Αφενός διότι η χώρα βρισκόταν σε χειρότερη θέση σε ό,τι αφορά τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις το 2020 όταν άρχισε η επέλαση της λοίμωξης covid-19 και αφετέρου διότι έκτοτε οδηγήθηκαν πολύ περισσότεροι ασθενείς στα νοσοκομεία λόγω κοροναϊού, οπότε αυξάνονταν οι πιθανότητες της μόλυνσης.
Δραματικοί οι αριθμοί στις ΜΕΘ
Με δεδομένο ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας κοροναϊού στο ΕΣΥ νοσηλεύτηκαν συνολικά 2.770.000 ασθενείς, εκ των οποίων οι 170.000 με covid-19, αύξηση κατά 50% των λοιμώξεων μεταφράζεται σε περίπου 400.000 άτομα με ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Το ποσοστό εμφάνισης των νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι δραματικά υψηλότερο στις ΜΕΘ ενηλίκων, παίδων και νεογνών, αγγίζοντας πολλές φορές και το 50% – στη διάρκεια της επιδημίας ξεπέρασε το 65% στις ΜΕΘ covid-19.
Οι αρνητικές επιδόσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία μετρούν περισσότερο από μία δεκαετία και οφείλονται κυρίως στην τεράστια κατανάλωση αντιβιοτικών για την οποία η χώρα έλαβε αρνητική ευρωπαϊκή πρωτιά το 2019.
Μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 4.100.000 ασθενείς εμφανίζουν νοσοκομειακή λοίμωξη, με τον εκτιμώμενο αριθμό θανάτων να αγγίζει τις 37.000. Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα ελληνικά νοσοκομεία, τα οποία κυρίως κατά την τελευταία δεκαετία, έρχονται αντιμέτωπα με τα ολοένα αυξανόμενα επίπεδα της μικροβιακής αντοχής και την εμφάνιση νοσοκομειακών λοιμώξεων από πολυανθεκτικούς Gram – αρνητικούς μικροοργανισμούς. Η εκτεταμένη διασπορά παθογόνων στελεχών που παράγουν καρβαπενεμάσες θέτει στο περιθώριο τον τελευταίο αντιμικροβιακό παράγοντα της θεραπευτικής φαρέτρας, τις καρβαπενέμες. Η αυξημένη επίπτωση των λοιμώξεων που οφείλονται σε αυτά, συνιστούν ένα δυσεπίλυτο καθημερινό πρόβλημα των κλινικών ιατρών που επιβάλλει την άμεση εφαρμογή μέτρων ελέγχου λοιμώξεων.
«Δυστυχώς στην Ελλάδα και πριν από την κρίση και τα μνημόνια, αλλά και τώρα στην πανδημία, το ποσοστό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων είναι μεγαλύτερο από ό,τι σε όλη την Ευρώπη. Αντί για 5,5% που είναι το ποσοστό των ασθενών που εκδηλώνουν λοιμώξεις κατά τη νοσηλεία τους στην Ευρώπη, στη χώρα μας το ποσοστό φτάνει το 10%-11%. Και επιδεινώνεται όταν υπάρχουν περισσότεροι ασθενείς στις ΜΕΘ και στα νοσοκομεία» είχε συμπυκνώσει τη μελανή εικόνα σε αυτό το ιδιαίτερο πεδίο ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, στην πρώτη του συνάντηση με τους δημοσιογράφους τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ο υπουργός Υγείας σε συνεργασία με τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ, καθηγητή Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, κ. Θεοκλή Ζαούτη, είχε δρομολογήσει τη συλλογή στοιχείων από τους υπευθύνους των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ως αιτίες θνησιμότητας σε 10 νοσοκομεία της χώρας.
Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Ο ΠΟΥ επικρίνει την «απότομη» άρση των περιοριστικών μέτρων
- Μητσοτάκης: Ολική αποκατάσταση της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους από το Δημόσιο
- Ιωάννινα: Δύτες καθάρισαν τη λίμνη και έβγαλαν μέχρι και αναπηρικό καροτσάκι
- Αποχαιρετιστήρια ομιλία του Απ. Τζιτζικώστα για τη νέα του πρόκληση στην Ευρώπη
- Nations League: Αποκαλύφθηκαν οι κληρώσεις για τα πλέι οφ και τις «νοκ άουτ» φάσεις
- Vitex: Η καινοτόμος εφαρμογή AIRIS για μοναδική εμπειρία διακόσμησης με χρώμα