ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ-Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Θεσσαλονίκη – Ημαθία: Ψεκασμοί εναντίον των κουνουπιών

Αύξηση των ακμαίων κουνουπιών ανακοίνωσε η Αντιπεριφέρεια Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σύμφωνα με τα αποτελέσματα των παγιδών σύλληψης ακμαίων κουνουπιών που έχουν εγκατασταθεί στις περιοχές των ορυζώνων του κάμπου της Θεσσαλονίκης

Αυτό συνεπάγεται τον υψηλό κίνδυνο για την δημόσια υγεία από νοσήματα που μεταδίδουν τα κουνούπια. Γι’ αυτό και με συμφωνία της Περιφέρειας, του Δήμου Δέλτα και του Δήμου Αλεξάνδρειας προγραμματίζεται η πραγματοποίηση έκτακτων δράσεων εναέριας ακμαιοκτονίας με τη μέθοδο ψεκασμού υπέρμικρου όγκου (ULV) στις περιοχές αυτές, με σκοπό την άμεση μείωση των πληθυσμών των κουνουπιών.

Οι ψεκασμοί θα γίνουν τη Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021 και Τρίτη 3 Αυγούστου 2021 από ειδικά ελικόπτερα σε έκταση 80.000 στρεμμάτων του μπλοκ των εκτάσεων της περιοχής των ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου της Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας, ανάλογα με τις επικρατούσες κλιματολογικές συνθήκες.

Οι έκτακτοι αεροψεκασμοί θα ξεκινήσουν περίπου στις 19:00 μ.μ. με πτήσεις διάρκειας το ανώτερο έως τρεις ώρες με εγκεκριμένο από το αρμόδιο Υπουργείο σκεύασμα.

Για προληπτικούς λόγους επιβάλλεται ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού και λήψη μέτρων από τις τοπικές αρχές, ώστε καθ’ όλη τη διάρκεια των ψεκασμών (τρεις ώρες κάθε βράδυ) να μη κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα στις περιοχές αυτές.

Οι τοπικοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί καλούνται να ενημερώσουν άμεσα τα μέλη τους ώστε να λάβουν τα σχετικά μέτρα προστασίας.

Για τους ψεκασμούς αυτούς έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες άδειες από τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στο Πλαγιάρι