Θεσσαλονίκη: Προχωρά η δημιουργία “Πάρκου Διατροφής” στους Αμπελόκηπους
foto arxeioy

Θεσσαλονίκη: Προχωρά η δημιουργία “Πάρκου Διατροφής” στους Αμπελόκηπους

Δημιουργία «Πάρκου για τον πολιτισμό της Διατροφής» σε κτίριο του πρώην στρατοπέδου «Μέγας Αλέξανδρος» στους Αμπελόκηπους της Θεσσαλονίκης – Το έργο, με προϋπολογισμό 2,4 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους

Στόχος της δημοτικής αρχής του δήμου Αμπελοκήπων– Μενεμένης είναι να δημιουργηθεί ένα πάρκο, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στη διαιτολογία, τη διατροφή, τον πολιτισμό και τη ψυχαγωγία των πολιτών, σύμφωνα με το voria.gr

Οι δραστηριότητες που θα μπορούν να αναπτυχθούν στον χώρο θα σχετίζονται με τη διάθεση πρώτων υλών για την παρασκευή εδεσμάτων από επώνυμους παραγωγούς απ’ όλη τη χώρα, με εξοπλισμό για το μαγείρεμα, την εστίαση και τη διατροφική τεκμηρίωσή τους, ενώ θα δίνεται έμφαση στην παράδοση της ελληνικής κουζίνας.

Πέρα από την κατασκευή κουζινών, όπου μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να μαθαίνουν τα «μυστικά» της μαγειρικής και της σωστής διατροφής, αναμένεται να δημιουργηθεί κι ένας λαχανόκηπος, όπου θα φυτευτούν κάθε είδους προϊόντα, αποτελώντας και τόπο επίσκεψης των σχολείων της περιοχής.

Οι δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν στο κέντρο αυτό περιλαμβάνουν τη διάθεση πρώτων υλών για την παρασκευή εδεσμάτων από επώνυμους παραγωγούς από όλη την χώρα, εξοπλισμό για την επεξεργασία τους (μαγείρεμα), την εστίαση και τη διατροφική τεκμηρίωσή τους, δίνοντας έμφαση στην παράδοση της ελληνικής κουζίνας, παράγοντας ταυτόχρονα ένα πρότυπο αποθετήριο συνταγών, μεθόδων, υλικών και ιστορικότητας, προσβάσιμο από όλον το κόσμο μέσω διαδικτύου.

Οι στόχοι του έργου περιλαμβάνουν:

• Τη παροχή επιστημονικά ελεγμένων διατροφικών αναλύσεων σε παραδοσιακά μοντέλα διατροφής, αναλύοντας τις πρώτες ύλες, τις μεθόδους παρασκευής και τον τρόπο ζωής.

• Την προώθηση, εκπαίδευση και εξοικείωση του κοινού (ιδίως τους νέους παραγωγούς και καταναλωτές) σε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας και υποδειγματικών πρακτικών, καθώς και την υποδειγματική διάθεση προϊόντων από επώνυμους παραγωγούς.

• Την διάθεση στο κοινό υποδομών εξοπλισμού και λογισμικού για την άρτια βιντεοσκόπηση και δημοσίευση ελληνικών και βαλκανικών συνταγών, με σκοπό την προώθησή τους μέσω διαδικτύου στο παγκόσμιο κοινό.

• Τη δημιουργία ενός διαδικτυακού αποθετηρίου γευσιγνωστικής και μαγειρικής γνώσης και τεχνικών προσβάσιμο από όλους.

• Την πλαισίωση του κέντρου με δραστηριότητες που θα φέρνουν σε επαφή παραγωγούς, καταναλωτές, κοινωνικούς φορείς, επισκέπτες και κυρίως τους νέους και την οικογένεια.

• Την αξιοποίηση των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής (προσφυγικός πληθυσμός, μεταναστευτικός πληθυσμός, ιστορικός τουρισμός, περιοδικές εορτές, κ.λπ.) για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων στους χώρους του πάρκου, σε ετήσια βάση.

• Την προσέλκυση του εμπορικού ενδιαφέροντος στρατηγικών συμμάχων για την άντληση χορηγικών προγραμμάτων κλίμακας, σε είδος ή πόρους, συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα του πάρκου.

• Τη δημιουργία ενός πρότυπου μοντέλου δραστηριότητας, με καινοτόμες πρωτοβουλίες, διεθνή εμβέλεια και εμβληματικότητα, θέτοντας στο επίκεντρο την αναβάθμιση και ανάδειξη του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

• Τη δημιουργία προϋποθέσεων για την απασχόληση σε μόνιμη ή εποχιακή βάση.

Δείτε επίσης: Έλενα Ράπτη: Συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Loading

Play