«Συγχωρούμε αλλά δεν ξεχνάμε» είναι το κεντρικό μήνυμα της επετειακής εκδήλωσης.
Ρεπορτάζ: Βασίλης Δημόκας
Πλήθος κόσμου συμμετείχε και παρακολούθησε την εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στην πλατεία Αγίας Σοφίας και συγκεκριμένα στο μνημείο της Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού, διοργάνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ενώ ακολούθως πραγματοποιήθηκαν οι επίσημοι χαιρετισμοί. Αμέσως μετά έλαβαν χώρα παραδοσιακά τραγούδια και χοροί από την Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Β. Ελλάδος και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο.
Η Χριστίνα Σακινίδου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων ανέφερε:
«Η μεγάλη ημέρα και ένα έτος ορόσημο. Συμπληρώνονται 100 χρόνια από την μικρασιατική καταστροφή και 100 + 3 χρόνια από την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Βρισκόμαστε στο μνημείο της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού για να αποτίσουμε φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας των ελληνικών λαών της Ανατολής. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι η σιωπή των ανθρώπων που ήρθαν από εκεί κουβαλώντας τον πόνο, την δυστυχία, τον ξεριζωμό, έναν ξεριζωμό που τον πέρασαν με μεγάλο δάκρυ και αίμα. Αυτήν την σιωπή, την μετατρέψαμε σε ψίθυρο στην αρχή, σε φωνή και κραυγή στη συνέχεια και θέλουμε να φύγει το μήνυμα σε όλον τον κόσμο ότι λέμε όχι στην υποχωρητικότητα, ναι στον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση για να αναπτύξουν οι ψυχές των θυμάτων της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Είναι θέμα όλων εμάς, όχι μόνο των προσφύγων αλλά και όλων των Ελλήνων να θυμόμαστε, γιατί αν το ξεχάσουμε τότε ιστορία θα επαναληφθεί».
«Συγχωρούμε αλλά δεν ξεχνάμε» είναι το κεντρικό μήνυμα της επετειακής εκδήλωσης ενώ σημειώνεται η ανάγκη για διεθνοποίηση των αιτημάτων των Ποντίων, ώστε να επιτευχθεί η αναγνώριση της γενοκτονίας.
Παρόντες ήταν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της πόλης αλλά και της χώρας για να αποδώσουν τιμή στην επέτειο των 103 χρόνων από την γενοκτονία των Ποντίων.
Δείτε επίσης: Ιστορική στιγμή για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Η UNESCO ανακοίνωσε επίσημα συνομιλίες Ελλάδας – Βρετανίας για την επιστροφή τους