Θεσσαλονίκη: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με 14 απουσίες και 1 αποχώρηση

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για τον απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης Ζέρβα για το 2020 πραγματοποιήθηκε σήμερα

Η συνεδρίαση έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ υπήρξαν απουσίες και αποχωρήσεις δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Ο απολογισμός έγινε από τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα, με την παρουσία της διευθύντριας του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρίας Αντωνίου, του προέδρου της ΠΕΔΚΜ και δημάρχου Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου και εκπροσώπων της εκκλησίας και των επαγγελματικών φορέων της πόλης.

Αναφερόμενος στην διαχείριση της πανδημίας ο κ. Ζέρβας είπε: «Το 2020 ήταν μια χρονιά δύσκολη, απαιτητική και πρωτόγνωρη χρονιά λόγω της πανδημίας» και εξήγησε πως η δημοτική αρχή κινήθηκε πάνω σε δύο κεντρικές αρχές: «πρώτον να μη μείνει κανείς αβοήθητος, κανείς μόνος και δεύτερον να μη χαθεί για τη Θεσσαλονίκη ο χρόνος των περιοριστικών μέτρων, να μη μετατραπεί σε μια χαμένη ευκαιρία».

Έπειτα απευθύνθηκε στους εργαζόμενους στο χώρο υγείας αλλά και τους εργαζόμενους του δήμου Θεσσαλονίκης και τους ευχαρίστησε που μέσα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη δέσμη μέτρων που προώθησε η δημοτική αρχή ώστε να στηρίξει την οικονομία μέσα από μειώσεις, ελαφρύνσεις και πρωτοβουλίες.

Ο κ. Ζέρβας μίλησε και για την αγορά των 49 λεωφορείων από τη Λειψία για τη βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών, για το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού που δημιουργήθηκε στο κτίριο των παλαιών δημοτικών σφαγείων και είπε πως παρά τον κορονοϊό «καταφέραμε με σκληρή και συστημική δουλειά να μην παγώσει ο χρόνος για κανένα μεγάλο, μεσαίο, μικρό έργο».

14 δημοτικοί σύμβουλοι από παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν ενημερώσει πριν από την συνεδρίαση μέσω γραπτής ανακοίνωσης ότι θα απουσιάζουν και ζήτησαν αναβολή της συζήτησης σε προσφορότερο χρόνο, με τη φυσική παρουσία όλων και τη ζωντανή κάλυψη από τη δημοτική τηλεόραση.

Μόλις η συνεδρίαση ξεκίνησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας και ζήτησε να συζητηθεί εκτός ημερησίας η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του δήμου ώστε να σταματήσει ο αποχαρακτηρισμός του ακινήτου που βρίσκεται στην περιοχή «Αλυσίδα» και προορίζονταν για την κατασκευή νηπιαγωγείου, αίτημα όμως που δεν έγινε αποδεκτό.

Ο κ. Ζέρβας απάντησε στις απουσίες αυτές λέγοντας πως ο απολογισμός των πεπραγμένων μιας δημοτικής αρχής συνιστά κορυφαία δημοκρατική διαδικασία και πως η επιλεγμένη απουσία αποτελεί «μείζον θεσμικό ατόπημα, προσβολή προς την ίδια την πόλη, προς το δημοτικό συμβούλιο, τους εκπροσώπους φορέων αλλά και προς κάθε δημότη».

Δείτε επίσης: Συνάντηση της Σακελλαροπούλου με τον δήμαρχο Χανίων

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ