Προμηνύεται απότομη αύξηση κρουσμάτων και νέο κύμα κορονοϊού αν δεν εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί – Τι εκτιμούν οι ειδικοί.
Για την αποφυγή ενός νέου κύματος κορονοϊού από τον Οκτώβριο, ειδικοί υποστηρίζουν πως θα πρέπει να «τρέξουν» οι εμβολιασμοί.
Ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλας Θωμαϊδης, αναφέρθηκε στα στοιχεία από το δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων του ΕΟΔΥ, λέγοντας ότι «έδειξε» συνολική αύξηση ιικού φορτίου στα λύματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται «μεταφορά» από την περιφέρεια και τα νησιά στα αστικά κέντρα.
«Είναι αναμενόμενο να έχουμε ανησυχία καθώς αυτό προμηνύει αύξηση κρουσμάτων», τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής.
Τι θα συμβεί αν δεν ενταθεί ο εμβολιασμός
«Σίγουρα αν ο ρυθμός εμβολιασμών παραμείνει στάσιμος και δεν ενταθεί, θα έχουμε άνω των 4.000 κρουσμάτων ημερήσιο αριθμό. Ήδη η Αττική συνιστά το 20% των κρουσμάτων και το νούμερο ενδέχεται να διπλασιαστεί».
Ανάλογη ήταν η επισήμανση για την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη Θεσσαλονίκη. «Το ζητούμενο, όπως είπε είναι να μην δούμε απότομη αύξηση τον Οκτώβριο από την μετάλλαξη Δ» δήλωσε ο καθηγητής.
Στη συνέχεις πρόσθεσε: «Αν και διαπιστώνεται σταθεροποίηση 15 ημερών στο ιικό φορτίο της Αττικής, η εξέλιξη αναμένεται ανάλογη με την περυσινή, δηλαδή αύξηση από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Επομένως αν τώρα το ιικό φορτίο αντιστοιχεί σε 600-900 κρούσματα είναι αναμενόμενο ότι οδηγούμαστε στα περυσινά δεδομένα με την απότομη αύξηση στις 19 Οκτωβρίου και το κύμα, που ακολούθησε».
Δείτε επίσης: Βόλος: Οι άγνωστες λίμνες Ζερέλια
- Ταμπού: Καθώς πλησιάζει το ανατρεπτικό φινάλε
- Κώστας Καραγκούνης: Αναβάθμιση των θεσμών για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία στην ψηφιακή εποχή
- Λι: Προσηλωμένοι στην άμυνα εν όψει του τρίτου παιχνιδιού
- Ο ρόλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον σύγχρονο Ελληνισμό
- Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις Βούτες Ηρακλείου λόγω κατολισθήσεων
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr