Θωμαϊδης για πανδημία: «Θα έχουμε 3.000-3.500 κρούσματα ημερησίως»

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ εκφράζει την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας – «Αν είχαμε φτάσει το 80-85% των πλήρως εμβολιασμένων, θα είχαμε λιγότερα και από τα μισά κρούσματα», τόνισε ο κ Θωμαϊδης.

Στην αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα Αττικής αναφέρθηκε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας κ Θωμαϊδης σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ.

Ο καθηγητής τόνισε ότι αυτή η αύξηση θα αποτυπώνεται στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα και, μάλιστα, θα είναι μεγαλύτερη απ’ αυτή στη Θεσσαλονίκη.

Εκτίμησε, ακόμη, ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα φτάσουμε στην κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τα μοντέλα, θα έχουμε 3.000-3.500 κρούσματα ημερησίως.

Ο κ. Θωμαΐδης, τέλος, ανέφερε πως «αν είχαμε φτάσει το 80-85% των πλήρως εμβολιασμένων, θα είχαμε λιγότερα και από τα μισά κρούσματα».

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το ΑΠΘ, παρατηρούνται διακυμάνσεις στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 22/09 και της Πέμπτης 23/09 είναι:

  • Σταθερή (-2%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 20/09 και της Τρίτης 21/09.
  • Οριακά αυξημένη (11%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 15/09 και Πέμπτης 16/09.

Aπό την πλευρά της η κα Γιαμαρέλλου τόνισε «Δεν τα θέλουμε τα lockdown αυτή τη στιγμή. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι όλοι θα πρέπει να τρέξουν να εμβολιαστούν, να το καταλάβουν, να φοράν τη μάσκα τους και να κρατούν τις αποστάσεις».

Η Θεσσαλονίκη ανησυχεί ιδιαίτερα τόνισε η κα Γιαμαρέλλου γιατί έχει τα ίδια κρούσματα με την Αθήνα και αυτό σημαίνει ότι με βάση τον πληθυσμό η συχνότητα είναι πενταπλάσια.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός – Ελλάδα: 1.853 νέα κρούσματα, 16 θάνατοι, 333 διασωληνωμένοι

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr