«Το Κράτος θα μπορούσε να λύσει την αστεγία σε ένα απόγευμα» – Η «προστάτιδα» των αστέγων μιλά για την δική της Διακονία (video)

«Το Κράτος θα μπορούσε να λύσει την αστεγία σε ένα απόγευμα» – Η «προστάτιδα» των αστέγων μιλά για την δική της Διακονία (video)

«Βρήκαμε κάποιον που πεινούσε, βρήκαμε δύο, για αρχή… Οι δύο γίνανε εξήντα και οι δύο φίλες ή τρεις γίναν εξήντα εθελοντές», αναφέρει στην συνέντευξή της η κα Φράγκου

Ρεπορτάζ: Βασίλης Δημόκας

Η Εθελοντική Διακονία Αστέγων είναι μια εθελοντική οργάνωση με επταετή δράση στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η Κυριακή Φράγκου, η γυναίκα που ξεκίνησε το εγχείρημα αυτό πριν κάποια χρόνια μιλάει στην Politic για την εμπειρία της, το πως ξεκίνησαν όλα και το όραμά της για το μέλλον, τόσο της ομάδας όσο και των αστέγων που έχουν γίνει παιδιά της.

Δείτε το Βίντεο

«Ξεκίνησε πολύ ξαφνικά όταν είδα μια εικόνα έξω από το σπίτι μου από το μπαλκόνι και με είχε συγκλονίσει, με είχε ταράξει… Μου άλλαξε την συνείδηση. Είδα έναν άνδρα, γύρω στα 40, 45, καθώς πρέπει, να ανοίγει τον κάδο και να τρώει μέσα από τα σκουπίδια. Στεναχωρήθηκα, ελέγχθηκα, θύμωσα πάρα πολύ… Είπα πως είναι δυνατόν τα δικά μου τα παιδιά να τα μαλώνω να φάνε και άλλοι να τρώνε μέσα από τα σκουπίδια…», αναφέρει η κα Φράγκου περιγράφοντας την στιγμή που άλλαξε τον τρόπο σκέψης της και θεμελίωσε το σημερινό της δημιούργημα.

Όπως υποστηρίζει, αφού του προσέφερε ένα πιάτο φαΐ, επικοινώνησε με φίλες της και ξεκίνησαν να ψάχνουν για άστεγους στην πόλη με σκοπό να τους προσφέρουν λίγο φαγητό. «Βρήκαμε κάποιον που πεινούσε, βρήκαμε δύο, για αρχή… Οι δύο γίνανε εξήντα και οι δύο φίλες ή τρεις γίναν εξήντα εθελοντές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι άστεγοι στην Θεσσαλονίκη

Πάνω από 350 άστεγοι είναι καταγεγραμμένοι στην πόλη της Θεσσαλονίκης όπως αναφέρει η κα Φράγκου στην συνέντευξή της. Υποστηρίζει πως η αστεγία είναι ένα σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη και σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με την διοίκηση του οποίου έχει αγαστή συνεργασία γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την διαχείρισή του.

Η Εθελοντική Διακονία σιτίζει τους 60 τρεις φορές την εβδομάδα και εκτάκτως σε ημέρες με ακραία καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα, βοηθούν με την δράση τους τέσσερα γηροκομεία, τέσσερα ορφανοτροφεία, τις φυλακές Διαβατών, τις φυλακές Κασσανδρείας, το Ογκολογικό και το Ιπποκράτειο παίδων.

Ποιοι στηρίζουν το έργο της Διακονίας

Η κα Κυριακή Φράγκου αναφέρθηκε διεξοδικά στους ανθρώπους που στηρίζουν εμπράκτως την δράση της Ομάδας, από ιδιώτες μέχρι και μεγάλες εταιρίες και όμιλοι επιχειρήσεων, ενώ αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες μπορούν να στηρίζουν την ομάδα με ένα συμβολικό ποσό κάθε μήνα.

Δείτε την ομάδα στο Facebook

Η Κρατική Πρόνοια

Υπάρχει διαχείριση των αστέγων από την Πολιτεία αλλά συνήθως είναι επιδερμική, όπως αναφέρει η κα Φράγκου. Όταν κάνει πολύ κρύο, όταν έχουμε καύσωνες, τότε ενδιαφερόμαστε πιο ουσιαστικά. «Το κράτος θα μπορούσε να λύσει την αστεγία μέσα σε ένα απόγευμα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Γίνονται μεγάλα βήματα. Οι άστεγοι θέλουν έναν δικό τους χώρο, θέλουν κάτι πιο μόνιμο, δεν θέλουν να είναι μόνο υπνωτήριο… Θέλουν να δοθούν ευκαιρίες για θέσεις εργασίας».

«Κάποιοι δεν θέλουν να αλλάξουν ζωή…»

Όπως αναφέρει η κα Φράγκου, ενώ οι περισσότεροι επιζητούν την αλλαγή στην ζωή τους, υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων που δεν θέλουν να αλλάξουν ζωή. «Έχουν λιμνάσει… Πιστεύουν πως αυτός ο χώρος τους ανήκει… Άμα θα φύγω θα έρθει κάποιος άλλος άστεγος. Είναι οι περπατισιές του κόσμου, είναι τα κέρματα που ρίχνει ο κόσμος, είναι τα χαμόγελα, είναι οι καλημέρες… Είναι πολλά που θα λείψουν σε αυτόν και κάποιοι με όλα τα καιρικά φαινόμενα δεν αλλάζουν, μπορεί να βρέχει και να βρέχονται…», αναφέρει για μια μειοψηφία των αστέγων.

Το όραμα

Η κα Κυριακή προσπαθεί για μια πιο συγκροτημένη δράση, με χώρο εργασίας για τον καλύτερο συντονισμό και την αύξηση των γευμάτων. Όπως αποκαλύπτει, σήμερα οι εθελοντές μαγειρεύουν στο σπίτι της. Παράλληλα, επιδιώκει την εξέλιξη για κάθε άστεγο προσωπικά. Πλέον τους γνωρίζει, την εμπιστεύονται και ψάχνει τρόπους να τους εντάξει στο κοινωνικό σύνολο ξανά και να τους επαναφέρει στην ζωή. Στόχος της μεταξύ άλλων είναι και η δημιουργία ενός εργαστηρίου, το οποίο θα απασχολεί ανθρώπους και θα τους δίνει την δυνατότητα για προσωρινή ασχολία και δημιουργία κάποιων εσόδων.

Δείτε επίσης: Οι δηλώσεις των ηγετών μετά την τετραμερή σύσκεψη (vid)

Loading