Τομή για την κοινωνική προστασία στην Ελλάδα – Προσωπικός βοηθός ΑμεΑ και δωρεάν στέγη για ευάλωτους εφήβους

Τομή για την κοινωνική προστασία στην Ελλάδα – Προσωπικός βοηθός ΑμεΑ και δωρεάν στέγη για ευάλωτους εφήβους

Τι περιέχει η νομοθετική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας

Νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρουσίασε σήμερα η Υφυπουργός κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, με προβλέψεις για την παιδική κακοποίησηπροσωπικό Βοηθό για ΑμεΑ, ανάλογα με τη λειτουργικότητα του ατόμου και ενίσχυση των θεσμών της υιοθεσίας και της αναδοχής.

Η νομοθετική πρόταση περιλαμβάνει ταυτόχρονα και την διάθεση δωρεάν διαμερισμάτων σε νεαρούς άνω των 15 ετών, οι οποίοι διαμένουν σε ιδρυματικές δομές, με στόχο την απομάκρυνση τους. Στα εν λόγω σπίτια, θα μένουν μαζί με τους φροντιστές τους, ενώ η χρηματοδότηση θα προέλθει από το ταμείο Ανάκαμψης, με το ποσό να ανέρχεται σε 8,5 εκ. ευρώ.

Το πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας επικεντρώνεται σε τρείς τομείς:

  • Επιδότηση ενοικίου και κάλυψη δαπανών για οικοσκευή και λοιπές λειτουργικές ανάγκες.
  • Παροχή υπηρεσιών καθημερινής φροντίδας, ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες.
  • Υπηρεσίες ενδυνάμωσης, ενίσχυσης δεξιοτήτων και επαγγελματικής καθοδήγησης, οι οποίες δύναται να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ανάπτυξη δεξιοτήτων, εργασιακή συμβουλευτική και διασύνδεση με την αγορά εργασίας.

Παιδική Προστασία και αντιμετώπιση παιδικής κακοποίησης

Ενισχύεται το πλαίσιο πρόληψης και προστασίας έναντι της κακοποίησης των ανηλίκων, σε δομές παιδικής προστασίας όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ιδρύματα παιδικής προστασίας, τα Κέντρα Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία και οι παιδικές κατασκηνώσεις. Παράλληλα, ορίζεται Υπεύθυνος Προστασίας Ανηλίκων ανά δομή, ο οποίος υποχρεούται να γνωστοποιεί στις αρμόδιες αρχές κάθε προφορική ή έγγραφη, επώνυμη ή ανώνυμη αναφορά περιστατικού κακοποίησης από τα παιδιά των μονάδων.

Προσωπικός βοηθός

Καθιερώνεται ο Προσωπικός Βοηθός για τα άτομα με αναπηρία. Θα είναι το φυσικό πρόσωπο, το οποίο υποστηρίζει το κάθε άτομο στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών τους προκειμένου να διευκολύνετονται οι καθημερινές του δραστηριότητες , να ενισχύεται η ανεξάρτητη διαβίωσή τους, η ισότιμη κοινωνική τους συμμετοχή και η πρόληψη περιθωριοποίησης και ιδρυματοποίησής τους.

Το πρόγραμμα «Κυψέλη»

Δημιουργείται ένα ενιαίο και καθημερινό πρόγραμμα για όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας, το οποίο θα επιτρέπει στα βρέφη και τα νήπια να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους μέσω διαφορετικών δραστηριοτήτων και ερεθισμάτων , με την ενεργή συμμετοχή των γονέων.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα «Κυψέλη» στοχεύει στη γνωστική, γλωσσική, κοινωνική, σωματική, κινητική και συναισθηματική ανάπτυξη των βρεφών και νηπίων μέσω ιδίως του παιχνιδιού και με σεβασμό στη μοναδικότητα και στον ρυθμό ανάπτυξης κάθε παιδιού. Περιλαμβάνει αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα, όπου ορίζονται, ανά ηλικιακή ομάδα, τα διαστήματα για παιχνίδι, για αφήγηση και παραμύθι, καθώς και για σίτιση και ανάπαυση.

Αναδοχή

Κατάλληλοι για να γίνουν ανάδοχοι, σύμφωνα με τις αντίστοιχες διατάξεις, θα είναι οικογένειες που αποτελούνται από: συζύγους ή έχοντες συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με ή χωρίς παιδιά, ή μεμονωμένα άτομα, άγαμα, ή διαζευγμένα, ή σε χηρεία, με ή χωρίς παιδιά, που μπορεί να είναι συγγενείς εξ αίματος οποιουδήποτε βαθμού με το ανήλικο τέκνο. Μεταξύ περισσοτέρων κατάλληλων υποψήφιων αναδόχων γονέων η επιλογή γίνεται πάντα με γνώμονα το συμφέρον του ανηλίκου, υπό το πρίσμα και της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, που κυρώθηκε με το ν. 2101/1992 (Α’ 192).



Δείτε επίσης: Πλαστά πιστοποιητικά: Αυστηροί έλεγχοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading