Τζανάκης: «Αυξάνονται οι εισαγωγές και η πίεση στα νοσοκομεία»

Στο Ethnos.gr μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι κάθε μέρα στα νοσοκομεία έχουμε μια εξαγωγή για κάθε τρεις εισαγωγές, γεγονός που σημαίνει ότι αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία.

Ο κ. Τζανάκης έδειξε την κρισιμότητα της κατάστασης τονίζοντας ότι μέχρι τέλη Ιουλίου θα έχουμε 300 εισαγωγές καθημερινά.

«Από το περασμένο Σάββατο είχαμε κάνει λόγο για 300 νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό την ημέρα στα νοσοκομεία στο τέλος Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου. Σήμερα οι εισαγωγές είναι λίγο περισσότερες από 110 ημερησίως. Το σημαντικό είναι, ωστόσο, ότι ο δείκτης νέων εισαγωγών προς τα εξιτήρια έχει φτάσει πλέον στο 1,5. Δηλαδή, γίνεται ένα εξιτήριο για κάθε τρεις εισαγωγές», λέει στο ethnos.gr ο κ. Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι δεν θα έχουμε τόσες διασωληνώσεις καθώς όπως είπε οι εμβολιασμοί στις μεγαλύτερες ηλικίες έχουν βοηθήσει πολύ σε αυτό.

«Ακόμα κι αν πάνε όλα στραβά, βλέπω ότι είναι δύσκολο να ξεπεράσουμε τους 200-250 διασωληνωμένους. Αυτό, διότι οι ηλικιωμένοι καθώς και τα άτομα μεταξύ 60-70 ετών, που δίνουν βαριές νοσηλείες και διασωληνώσεις, έχουν εμβολιαστεί σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό. 

Σήμερα σχεδόν το 90% των νοσηλευομένων με κορονοϊό είναι άτομα κάτω των 40-45 ετών και οι περισσότεροι είναι ηλικίας γύρω στα 30 έτη, οι οποίοι σπάνια χρήζουν διασωλήνωσης και παραμονής πολλών ημερών σε ΜΕΘ. 

Βέβαια, δεν ξέρουμε τι θα γίνει, όταν επιστρέψουν στα σπίτια τους και βρεθούν με τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Εκείνο, πάντως, που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, είναι ότι καταγράφεται μία επιπέδωση στον αριθμό των διασωληνωμένων και σε αυτόν των θανάτων.

Εκεί που είχαμε μία συνεχή μείωση στους αριθμούς, πλέον οι διασωληνωμένοι κινούνται μεταξύ 123 και 125 και οι θάνατοι γύρω στους δέκα. Καμία ημέρα δεν είδαμε, για παράδειγμα, μηδέν νεκρούς. Η σταθεροποίηση των σκληρών αριθμών σημαίνει ότι υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ των εισαγωγών στις ΜΕΘ και τους θανάτους».

Δείτε επίσης: Τουρισμός για Όλους: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες των δικαιούχων