Τζανάκης: «Δεν έχουμε τελειώσει με την Όμικρον»

«Όλες οι νέες μεταλλάξεις ξεκίνησαν από χώρες με χαμηλό εμβολιαστικό κοινό, όπως η Ινδία»

Μπορεί η μετάλλαξη Όμικρον να δείχνει ότι δεν είναι τόσο επικίνδυνη σε σχέση με τις υπόλοιπες μεταλλάξεις ωστόσο οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, διότι η μετάλλαξη δεν έχει δείξει ακόμα ολόκληρη την πορεία της.

Ο Νίκος Τζανάκης, μίλησε στον ΑΝΤ1 και είπε πως ο ιός βρίσκεται σε έξαρση στην Ευρώπη την ώρα που στη χώρα μας τα κρούσματα παρουσιάζουν μια ύφεση. Οι επιστήμονες όμως εξακολουθούν να είναι σε εγρήγορση σκεπτόμενοι πως μπορεί να εμφανιστεί νέα μετάλλαξη.

«Ο ιός πιέζεται να εξελιχθεί»

Ο κ. Τζανάκης ρωτήθηκε σχετικά με το αν οι μεταλλάξεις προέρχονται από τα εμβόλια, είπε πως αποτελούν «φυσική πορεία του ιού που πιέζεται να εξελιχθεί» και σχολίασε ότι «όσο ο ιός είναι στην κοινότητα, ψάχνει τρόπους να τρυπώσει σε όλα μας τα κύτταρα».

«Δεν έχουμε τελειώσει με την Όμικρον, μην πανηγυρίζουμε, ο ιός κρύβει άσσο στο μανίκι κι είμαι σίγουρος ότι θα τον βγάλει το επόμενο διάστημα», κατέληξε ο Ν. Τζανάκης.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στυλιανός Λουκίδης μίλησε στην ίδια εκπομπή και είπε πως «όλες οι νέες μεταλλάξεις ξεκίνησαν από χώρες με χαμηλό εμβολιαστικό κοινό, όπως η Ινδία».

Όσο για το αν η μετάλλαξη Όμικρον πλήττει περισσότερο τα παιδιά, είπε πως «δεν πρέπει να κάνουμε διακρίσεις, υπάρχει γενικότερη διασπορά στην κοινότητα».

Αυτήν την περίοδο όπως είπε «νοσηλεύουμε 9 στους 10 ανεμβολιάστους, άνω των 65 με υποκείμενα. Αυτό είναι που οδηγεί τη μετάλλαξη Δέλτα, την Όμικρον».

Ενώ αναφερόμενος σε αυτήν την κατηγορία ασθενών που δεν εμβολιάζονται υπό το φόβο των υποκείμενων νοσημάτων, απάντησε πως «τα συνοδά νοσήματα κάνουν πιο μακρά τη νοσηλεία από τον κορονοϊό».

Δείτε επίσης: Σχολεία: Περισσότερα από 6.000 θετικά self test σε μαθητές και καθηγητές