Β. Παπαευαγγέλου: «54.000 ενεργά κρούσματα – Το εμβόλιο δεν είναι καινούριο ούτε πειραματικό» (vid)

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

   Η κυρία Παπαευαγγέλου υπογράμμισε πως τα ενεργά κρούσματα είναι 54.000 με την πίεση στο ΕΣΥ να συνεχίζεται για αρκετές ακόμη εβδομάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, υψηλή θνητότητα παρατηρείται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σημαντικό όπλο είναι το testing που γίνεται.

Ταυτόχρονα στάθηκε στο γεγονός ότι τις τελευταίες 10 μέρες έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός πως κανένας δεν είναι άτρωτος απέναντι στον ιό, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε τόνισε πως έως σήμερα έχουν γίνει πάνω από 7,5 δισ. εμβολιασμοί σε όλον το κόσμο και άρα «το εμβόλιο δεν είναι καινούριο ούτε πειραματικό».

Όσον αφορά συγκεκριμένα την τρίτη δόση, τόνισε πως σύμφωνα με δεδομένα από το Ισραήλ, μπορεί εντέλει να αποτελέσει μέρος του βασικού εμβολιασμού, γι’ αυτή τη νόσο ειδικά να χρειαζόμαστε τρεις δόσεις εμβολίου. «Το εμβόλιο είναι το μεγάλο όπλο για τις ζωές μας, αλλά απαιτείται η τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας. Τα στοιχεία για την τρίτη δόση στην Ελλάδα είναι ενθαρρυντικά. Εχουμε ελάχιστους ασθενείς που έχουν κάνει τρίτη δόση στα νοσοκομεία

Σχετικά με την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων υποστήριξέ πως οι ειδικοί του ECDC θεωρούν πως το επιδημιολογικό φορτίο θα είναι υψηλό ειδικά σε χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Από την πλευρά της υποστήριξε ότι δεν θα γυρίσουμε στα περσινά Χριστούγεννα, όμως είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε γι’ αυτό.

Κλείνοντας πρόσθεσε πως οι εμβολιασμένοι ακόμα κι αν κολλήσουν παραμένουν μολυσματικοί για σημαντικά μικρότερο διάστημα και επομένως συμμετέχουν σε μικρότερο βαθμό στη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Δείτε επίσης: Τζανάκης: Μεγάλος αριθμός νεκρών μέχρι τα Χριστούγεννα (vid)