Βασιλακόπουλος: «Όσο αλλάζουν τα στελέχη του κορονοϊού το εμβόλιο πρέπει να επικαιροποιείται» (vid)

«Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα αρχίσουν να είναι καλύτερα τα πράγματα» ανέφερε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

Ο καθηγητής Πενυμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στο MEGA και αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας, στους εμβολιασμούς αλλά και στα μέτρα που έχει ορίσει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Αρχικά είπε πως «για πρώτη φορά είχαμε περισσότερα εξιτήρια από ότι εισιτήρια στα νοσοκομεία. Τα μέτρα δεν είναι κάτι απλό. Όσον αφορά στη μουσική στην εστίαση είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση, αλλά στα νυχτερινά κέντρα είναι δύσκολο να συγκρατηθούμε και να μην έρθουμε σε επαφή».

«Με τον ρυθμό νέων λοιμώξεων, οι νέες λοιμώξεις απολείπουν ανοσία στους ανθρώπους πολύ ισχυρότερη στους εμβολιασμένους ειδικά με την τρίτη δόση και συνήθως ένα ποσοστό ανεμβολίαστων αποκτά ανοσία. Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα αρχίσουν να είναι καλύτερα τα πράγματα, θα έχουμε ανοσοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, γιατί όποιο στέλεχος και εάν προκύψει θα είναι λιγότερο νοσογόνο και θνησογόνο».

Νόσηση και εμβόλιο

«Αυτός που έχει νοσήσει έχει πολύ καλή κάλυψη, πολλώ μάλλον δε εάν έχει νοσήσει ενώ έχει εμβολιαστεί, διότι η μία δόση εμβολίου, αναμνηστική δόση, είναι λιγότερο ισχυρή από μία κανονική νόσηση. Ο πλήρης εμβολιασμός είναι ισχυρότερος από πλευράς ανοσοποίησης σε σχέση με τη νόσηση αλλά ο πλήρης εμβολιασμός σημαίνει αυτή τη στιγμή 3 δόσεις», ανέφερε.

«Ενώ, εάν έχω κάνει 2 δόσεις εμβολίου, δεν έχω κάνει την 3η και νοσήσω, τότε η νόσηση είναι σαν την αναμνηστική δόση, και ακόμη ισχυρότερη. Άρα δεν έχω κάποιο λόγο να σπεύσω να κάνω την 3η δόση σε μικρό χρονικό διάστημα. Το πιθανότερο είναι να μπορέσω να εμβολιαστώ με επικαιροποιημένο εμβόλιο», τόνισε.

Για το αν πρέπει να αλλάζει το εμβόλιο δήλωσε ξεκάθαρα πως είναι απαραίτητο όσο εμφανίζονται νέα στελέχη.

«Όσο τα στελέχη του κορονοϊού αλλάζουν, τόσο το εμβόλιο πρέπει να επικαιροποιείται. Όπως και το εμβόλιο της γρίπης επικαιροποιείται, έτσι θα γίνει και με αυτό».

Δείτε επίσης: Έκκληση για εμβολιασμό των εγκύων από τη Στέλα Κυριακίδου «Τα εμβόλια προστατεύουν τις μητέρες και τα παιδιά τους»