Τα πρόστιμα εισπράττονται με παρακράτηση μισθού και είναι η πρώτη εβδομάδα που «τρέχουν» που οδηγεί στην αποστέρηση του μισθού..
Ερωτηθείς σχετικά με τους δημοσίους υπαλλήλους που αρνούνται να εμβολιαστούν και να κάνουν διαγνωστικό τεστ, ο κ. Βορίδης αποκάλυψε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, θα επιβάλλονται πρόστιμα 300 ευρώ την εβδομάδα. Τα πρόστιμα εισπράττονται με παρακράτηση μισθού και είναι η πρώτη εβδομάδα που «τρέχουν».
Σχετικά με τις μηνύσεις σε εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς κλπ από αρνητές ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα τις χαρακτήρισε «αβάσιμες», «αστείες» και «ότι να ‘ναι» καθώς υπάρχει ένα «υπόδειγμα έγκλισης που μιλάει για εσχάτη προδοσία, βασανιστήρια, εγκληματικές οργανώσεις» και έκανε λόγο για επιχείρηση εκφοβισμού από την πλευρά των μηνυτών-αρνητών είτε του ιού, είτε του εμβολίου.
Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι θα πρέπει επί τόπου να υποβάλλονται μηνύσεις για ψευδείς καταμηνύσεις από τους εγκαλούμενους, προκειμένου να υπάρχει σύλληψη. «Θα πρέπει να δοθεί μια γενική κατεύθυνση – νομίζω ότι κινήθηκε ήδη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου– ώστε αυτές οι μηνύσεις να αρχειοθετούνται κατευθείαν και άνευ ειδικής εξετάσεως ως προφανώς αβάσιμες και ψευδείς, και να μένει η μήνυση για την ψευδή καταμήνυση και τη συκοφαντική δυσφήμιση και να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη αυτοί που κάνουν αυτά τα πράγματα για να κριθούν για τις πράξεις τους και να τελειώνουμε», είπε χαρακτηριστικά.
O ίδιος πρόσθεσε: «Είδα ότι υπάρχει μια εξαγγελία από την πλευρά της κυβέρνησης ότι κάπως θα ρυθμιστεί και το θέμα του αυτοφώρου, το οποίο –κατά τη γνώμη μου- επειδή αυτό παίρνει ένα χαρακτήρα οργανωμένο από τη στιγμή που κυκλοφορεί το υπόδειγμα- θα μπορούσε με μια γενική οδηγία που θα δώσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να λήξει αυτό το ζήτημα και να μην έχουμε τίποτα περισσότερο. Είναι προφανέστατα αβάσιμες αυτές οι μηνύσεις».
Ο κ. Βορίδης τάχθηκε υπέρ της απευθείας αρχειοθέτησης των μηνύσεων που υποβάλλουν οι αρνητές κατά των εκπαιδευτικών και υποστήριξε ότι χωρίς αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα μπορεί το ζήτημα να λυθεί από την ίδια τη Δικαιοσύνη.
Παράλληλα, τάχθηκε ακόμα και υπέρ της αυτεπάγγελτης καταμήνυσης των μηνυτών-αρνητών υποστηρίζοντας ότι οι μηνύσεις προκάτ ειδικά κατά των εκπαιδευτικών εμπίπτουν στα «αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης και της συκοφαντικής δυσφήμισης».
«Αν είναι προφανώς ψευδής μια μήνυση και γίνεται με μόνο σκοπό την ταλαιπωρία και τον εκφοβισμό, τότε αυτό δεν είναι δωρεάν, έχει συνέπειες», δήλωσε ο κ. Βορίδης, συμπληρώνοντας ότι «θα μπορούσε επίσης να υπάρξει μια κατεύθυνση πως όταν βλέπουν τα αρμόδια όργανα αυτές τις τυποποιημένες μηνήσεις, με το που την καταθέσει κάποιος θα του λένε: “συγγνώμη κύριε, είναι προφανώς αβάσιμη, ψευδής καταμήνυση. Καταμηνύεστε αυτεπαγγέλτως πια, από το όργανο που έχει δεχθεί τη μήνυση και κρατείστε. Εκεί δημιουργείται το αυτόφωρο και τελειώνει η πλάκα».
Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε «πιο δύσκολο και σύνθετο νομικά», το θέμα που προέκυψε με ασθενή ο οποίος αρνήθηκε να διασωληνωθεί και απείλησε μαζί με τους συγγενείς του τους γιατρούς με δικαστικές περιπέτειες.
«Το ζήτημα είναι κατά πόσο μπορεί κάποιος να αρνηθεί ο ίδιος μια ιατρική πράξη, αν έχει τη συνείδηση της απόφασής του. Σε περιπτώσεις ανηλίκων όπου γονείς αρνούνται για παράδειγμα μια μετάγγιση αίματος, το ζήτημα έχει λυθεί με εισαγγελική εντολή. Με τους ενήλικους, όμως, που έχουν συνείδηση των αποφάσεων τους, τα πράγματα είναι διαφορετικά», διευκρίνισε.
Στη συνέχεια τόνισε: «Αν κάποιος δηλαδή αποφασίζει να μην κάνει μια εγχείρηση ακόμη και αν αυτό βλάψει την υγεία του και οδηγήσει στην απώλεια της ζωής του. Δεν είναι εύκολο να επιβληθεί. Γεννάται ένα δεύτερο σύνθετο ζήτημα, για το ρόλο που επιτελεί ένα περιβάλλον, το οποίο επηρεάζει και παροτρύνει κάποιον να πάρει μια απόφαση που είναι τόσο ζημιογόνα για τη ζωή του. Αλλά εδώ είμαστε σε ένα πολύ πιο σύνθετο πεδίο, που προφανώς δεν ισχύει για ασθενείς που έχουν χάσει τη συνείδησή τους εξαιτίας του κορονοϊού και της έλλειψης οξυγόνου. Οι γιατροί πρέπει να κάνουν αυτό που επιβάλλει η επιστήμη τους όχι να ακούν τον ίδιο ή τους συγγενείς του. Με την αρωγή των εισαγγελικών αρχών στο σημείο αυτό».
Παραδέχθηκε, πάντως, πως «αν κάποιος πει ότι “έχω κοροναϊό, αλλά δεν επιθυμώ να νοσηλευθώ και φεύγω από το νοσοκομείο”, αυτό είναι πιο σύνθετο, αλλά δεν μπορείς να τον σταματήσεις εύκολα».
Ο κ. Βορίδης εκτίμησε ότι δεν υπάρχει «βιομηχανία» μηνύσεων κατά γιατρών. «Υπάρχουν αλλά δεν έχουν μαζικό χαρακτήρα», ανέφερε.
Δείτε επίσης: Νομός Ηλείας – Πατέρας και γιος είχαν παράνομα όπλα στην οικία τους
- Η κληρονομιά των Κούρδων: Όταν οι αποφάσεις πριν 100 χρόνια διαμόρφωσαν το μέλλον τους
- Δημοπρασία με βραδινά φορέματα διάσημων σταρ του Χόλιγουντ
- Η πολιτική ανανέωση της Αριστεράς στη Γαλλία: Προκλήσεις και προοπτικές
- Μενέλαος Λουντέμης: Η αληθινή μνήμη είναι το μεγαλύτερο άγαλμα
- Η εκρηκτική άνοδος των Ελλήνων επιθετικών
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr