Υπ. Μετανάστευσης: «Δεν τίθεται θέμα μεταφοράς αιτούντων άσυλο σε δομές στα σύνορα»

Εγκύκλιο με την οποία προσδιορίζει τη διαδικασία που θα ακολουθείται για τους υπηκόους τρίτης χώρας για αίτημα διεθνούς προστασίας, εξέδωσε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο και σε σχετικές διευκρινίσεις του διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου, «σε περίπτωση προσέλευσης ατόμου που δεν έχει υποβληθεί κατά το παρελθόν σε διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης, ο/η ενδιαφερόμενος/-η θα ενημερώνεται ότι δύναται να υποβάλει αίτημα καταγραφής, στο πλαίσιο της ενιαίας καταγραφής σε ειδικά καθορισμένα σημεία».

Από την παραπάνω διαδικασία εξαιρούνται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι: «τα υφιστάμενα κέντρα σε συνοριακά σημεία (Φυλάκιο, Ζερβού, ΒΙΑΛ, Μαυροβούνι, Λέρος, Κως) εξακολουθούν να λαμβάνουν τα αιτήματα ασύλου από τους παράνομα εισελθόντες στα αντίστοιχα συνοριακά σημεία».

Για την εγκύκλιο, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι «δεν τίθεται θέμα μεταφοράς αιτούντων άσυλο για παραμονή σε δομές στα συνοριακά σημεία, ήτοι στα νησιά και τον Έβρο. Στόχος είναι να καταπολεμηθούν τα κυκλώματα λαθροδιακινητών που βοηθούν πολίτες τρίτων χωρών να αποφύγουν τον έλεγχο και την καταγραφή στα σύνορα.»

Δείτε επίσης: Πιερρακάκης: «Έχουμε προβλέψει μια σειρά από έργα για ψηφιακή αναβάθμιση όλων των νοσοκομείων της χώρας»