Υποχρεωτική η Κλαδική Σύμβαση Εργασίας στον επισιτισμό – Τι ισχύει για τους μισθούς

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι πλέον θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε χθες την υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την κήρυξη ως υποχρεωτικής της κλαδικής Σύμβασης Εργασίας στον επισιτισμό, κάτι που έγινε μετά από εισήγηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας.

Κάτι τέτοιο προβλέπει την υποχρεωτική ισχύ των μισθών και των λοιπών ρυθμίσεων που υπάρχουν στη Συλλογική Σύμβαση για το σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου, ακόμα και αυτών που δεν υπέγραψαν αυτήν τη Σύμβαση.

Οι ρυθμίσεις και ο μισθός

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της Σύμβασης, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (https://www.omed.gr/el/taxonomy/term/56) οι κατώτατες αποδοχές, σε εστιατόρια, ζυθεστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, catering, οβελιστήρια και ψητοπωλεία αυξάνονται και διαμορφώνονται (χωρίς τα επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου κλπ.), ανάλογα με την ειδικότητα του εργαζόμενου ως εξής:

Αρχιμάγειρας 964,42 ευρώ.

Μάγειρας Α’ 756,29 ευρώ.

Μπάρμαν 761,64 ευρώ.

Για τις ειδικότητες (π.χ. μάγειρας Β΄ και Γ, μπουφετζής, λατζέρης, ψήστης, βοηθός μπάρμαν, αποθηκάριος, ταμίας) για τις οποίες οι αποδοχές ορίζονταν με την ΣΣΕ σε επίπεδα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό όπως αυτός διαμορφώνεται από 1ης Μαΐου 2022, δηλαδή τα 713 ευρώ, οι μισθοί προσαρμόζονται αυτόματα στο επίπεδο αυτό. Το ίδιο ισχύει για όλους τους κλάδους που καλύπτονται από την Συλλογική Σύμβαση (π.χ. καφετέριες, μπυραρίες, κυλικεία, αναψυκτήρια, φαστ-φουντ κ.ά.)

«Οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας θα είναι εντατικοί»

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε:

«Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και παρά το γεγονός ότι η εργοδοτική πλευρά δεν έδινε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας τα στοιχεία που απαιτούνταν για την κήρυξη της κλαδικής Σύμβασης Εργασίας του επισιτισμού ως υποχρεωτικής, προχωρήσαμε στην υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Όχι, μόνο εξαιτίας της υψηλής παραβατικότητας που παρατηρείται στον κλάδο στις εκθέσεις της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και επειδή είναι ζήτημα δικαιοσύνης για τους εργαζομένους του συγκεκριμένου κλάδου. Οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά ιδίως κατά την τουριστική περίοδο θα είναι εντατικοί προκειμένου να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων και ο υγιής ανταγωνισμός».

Από σήμερα σε ισχύ η σύμβαση

«Αφορά άπαντες, ακόμα και ένα μικρό ταχυφαγείο, σε τουριστικές και μη περιοχές. Την εφαρμόζουν όλοι υποχρεωτικά», τόνισε ο σύμβουλος Εργασιακών, Βασίλης Πρασσάς, μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Κλαδική Σύμβαση Εργασίας στον επισιτισμό ισχύει από σήμερα.

Δείτε επίσης: Κ. Χατζηδάκης: «Δεν κάναμε εκλογές και νωρίτερα, όσο υπήρχαν και πιο έντονοι πειρασμοί»