Υποπαραλλαγή της Όμικρον: 2 ύποπτα κρούσματα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Δύο ύποπτα κρούσματα της υποπαραλλαγής BA.2 της μετάλλαξης Όμικρον φέρεται πως εντοπίστηκαν στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Για περαιτέρω διευκρινήσεις αναμένεται ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ. Τα συγκεκριμένα δείγματα έχουν σταλεί προς γονιδιωματική ανάλυση, στο ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίων Αθηνών.

Η υποπαραλλαγή αυτή, έχει μια μετάλλαξη στην θέση 67 που την κάνει μη ανιχνεύσιμη από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιείται για την ανίχνευσή της.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ νωρίτερα ο καθηγητής η. Σαρηγιάννης τόνισε πως«Φαίνεται να είναι μια μετάλλαξη, η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και δυστυχώς το ψύχος βοηθάει να υπάρξει διασπορά. Είναι νωρίς να δούμε πόσο επηρεάζει σε θέματα λοιμογόνου δράσης. Ωστόσο, φαίνεται να έχει σχέση φυλογενετική με τη μετάλλαξη Όμικρον και άρα πιθανότητα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας. Το θετικό είναι ότι στο βαθμό που εμείς θωρακιστούμε έναντι της Όμικρον, θα υπάρχει σημαντικός βαθμός προστασίας και για την καινούρια μετάλλαξη».

Ωστόσο διευκρίνισε πως η κάλυψε πως με την τρίτη δόση του εμβολίου ανέρχεται στο 91% για την Όμικρον. 

Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας, σημείωσε πως υπάρχει μια επιβράδυνση στην πτωτική της πορεία, κάτι που προκαλεί ανησυχία: «Το Rt είχε πέσει στο 0,67 και χθες ανέβηκε στο 0,7 και εκτιμούμε ότι έχει να κάνει και με την πορεία του καιρού και περιμένουμε ότι θα επιταθεί και αυτή την εβδομάδα που θα  έχουμε πολικό ψύχος».

Δείτε επίσης: Τζανάκης: «Δεν έχουμε τελειώσει με την Όμικρον»