Ελληνική Λύση: Προχωράμε σε μια συνταγματική αναθεώρηση χωρίς τόλμη, περισσότερο διεκπεραιωτική

Ελληνική Λύση: Προχωράμε σε μια συνταγματική αναθεώρηση χωρίς τόλμη, περισσότερο διεκπεραιωτική

«Συμμετέχουμε στην κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία με γνώμονα το εθνικό συμφέρον», ανέφερε κατά τη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας και τόνισε ότι «στο Σύνταγμα δεν χωρούν αναχρονιστικές διατάξεις και λαϊκισμοί και η αναθεώρηση του καταστατικού χάρτη έπρεπε να αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα χτίσουμε τις απαντήσεις στα σοβαρά ζητήματα των Ελλήνων πολιτών. Η στείρα αντιπαράθεση όμως έχει περάσει στο πολιτικό DNA της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής και δυστυχώς η επιτροπή Αναθεώρησης έγινε πολλές φορές μάρτυρας μικροπολιτικών διαξιφισμών, με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων».

Όπως εξάλλου επισήμανε ο πολίτης προσδοκά από την Αναθεώρηση «πραγματική βούληση για στοχευμένη αναθεώρηση, με σκοπό την ενίσχυση των δικαιωμάτων του και της ίδιας της κοινωνίας, περιμένει η αναθεώρηση να δίνει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, περιμένει διάθεση για συνεργασία όλων των κομμάτων, ανταλλαγή επιχειρημάτων για την εξεύρεση του καλύτερου, συμμετοχή του ίδιου του πολίτη στην αναθεώρηση και περιμένει μια αναθεώρηση που θα έκανε στροφή στον πολίτη και θα προσανατολίζονταν στην αποκέντρωση των εξουσιών. Αντί γι΄αυτά προχωράμε σε μια αναθεώρηση χωρίς τόλμη, περισσότερο διεκπεραιωτική, αφού η προηγούμενη Βουλή δεν τόλμησε να αγγίξει θεμελιώδη άρθρα».

Ο κ. Χήτας παρατήρησε ότι η αναθεώρηση περιλαμβάνει τελικά λίγα άρθρα και έτσι «δεν θα έχει πραγματική ωφέλεια αφού τελικά γίνεται για τα μάτια του κόσμου». Η προτείνουσα Βουλή, είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης: «Δεν τόλμησε να προχωρήσει έστω σε πρόταση αλλαγής του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό με αυξημένες αρμοδιότητες, δεν τόλμησε να προτείνει επιτέλους τη σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου, για τον καθολικό έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων, δεν τόλμησε να αγγίξει το άρθρο 110 του Συντάγματος ώστε να πάψει το Σύνταγμα να αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του πολιτικού προσωπικού, δεν τόλμησε να αγγίξει το ασυμβίβαστο βουλευτή και υπουργού, δεν τόλμησε να προτείνει την κατάργηση του άρθρου 86 που αφήνει ατιμώρητους υπουργούς και πρωθυπουργούς, δεν προτάθηκε η ανεξαρτητοποίηση της Δικαιοσύνης, με την επιλογή της ηγεσίας από την κυβέρνηση».

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play