Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών: «Ζούμε μαζί, αλλά είμαστε χώρια»

Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών: «Ζούμε μαζί, αλλά είμαστε χώρια»

«Πληρώνουμε την εφορία, τις ασφαλιστικές μας εισφορές, τα παράβολα των αδειών διαμονής μας, αλλά για το ελληνικό κράτος είμαστε σαν αόρατοι», σχολιάζει χαρακτηριστικά το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών.

Μια κοινωνία στην οποία οι μετανάστες θα έχουν ίσα δικαιώματα και θα απολαμβάνουν δίκαιη μεταχείριση από το ελληνικό κράτος, αποτελεί το όραμα του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, το οποίο με την ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστών αναδεικνύει μερικά από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες που ζουν στην χώρα.

«Ζούμε μαζί, δουλεύουμε μαζί, πληρώνουμε την εφορία, τις ασφαλιστικές μας εισφορές, τα παράβολα των αδειών διαμονής μας, αλλά για το ελληνικό κράτος είμαστε σαν αόρατοι. Ζούμε μαζί, αλλά είμαστε χώρια», σχολιάζει χαρακτηριστικά το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών.

Ανάμεσα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, όπως αναφέρει το Φόρουμ σε ανακοίνωσή του, είναι οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών διαμονής και η ανάγκη να ανανεώνουν προσωρινές άδειες διαμονής άνθρωποι που βρίσκονται πάνω από 20 χρόνια στην Ελλάδα.

Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για ανανεώσεις αδειών διαμονής περιλαμβάνει, σύμφωνα με το Φόρουμ, ορολογία και διαδικασία «δυσνόητη για τον μεταναστευτικό πληθυσμό», ενώ δεν προβλέπει καμία προτεραιοποίηση ανάλογα με την ημερομηνία λήξης της άδειας με αποτέλεσμα όσοι έχουν άδειες διαμονής που λήγουν στο τέλος του έτους να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, στις 31 Δεκεμβρίου 2021 λήγουν περίπου 250.000 άδειες.

Αναφορικά με τη διαδικασία πολιτογράφησης, το Φόρουμ σημειώνει ότι ένα από τα κύρια προβλήματα είναι η προϋπόθεση για τον αιτούντα να αποδεικνύει ελάχιστο ετήσιο εισόδημα 7.800 ευρώ για τρία, πέντε ή επτά συνεχόμενα έτη.

Μάλιστα, οι μετανάστες και πρόσφυγες δεν έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και παρά το γεγονός ότι δημοσιεύτηκε η κοινή υπουργική απόφαση που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον εμβολιασμό ανθρώπων χωρίς χαρτιά, ωστόσο «το σύστημα και οι πλατφόρμες δεν είναι ενημερωμένα».

Τέλος, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών ζητάει από την ελληνική Πολιτεία τη χάραξη ουσιαστικής μεταναστευτικής πολιτικής και τη δημιουργία ενός σχεδίου κοινωνικής ένταξης, ως πολιτική ανθρωπισμού και ισοπολιτείας.

Δείτε επίσης: Ν. Αναστασιάδης: Απαράδεκτη η εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία

Loading

Play