Ελπιδοφόρο mRNA εμβόλιο για το επίμονο βακτήριο C. difficile

Ελπιδοφόρο mRNA εμβόλιο για το επίμονο βακτήριο C. difficile

Ανακαλύψτε την πρωτοπόρα πρόοδο ενός νέου mRNA εμβολίου ενάντια στο C. difficile που υπόσχεται θεραπεία και πρόληψη. Ενα νέο εμβόλιο δίνει ελπίδα θεραπείας ή ακόμη και πρόληψης της λοίμωξης με ένα από τα πιο δύσκολα και επίμονα βακτήρια, το Clostridioides difficile, κοινώς γνωστό ως C. difficile ή C. diff. Το εμβόλιο φάνηκε να προστατεύει τόσο από πρωτοεμφανιζόμενες όσο και από υποτροπιάζουσες λοιμώξεις επάγοντας ισχυρή ανοσολογική απόκριση, καθαρίζοντας τα βακτήρια C. difficile από το έντερο. Όπως ανέφεραν στο επιστημονικό περιοδικό Science οι ερευνητές που ανέπτυξαν το πρωτοποριακό εμβόλιο από την Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας (Penn) και από το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας, τα νέα αποτελέσματα ανοίγουν τον δρόμο για κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε ανθρώπους.

Το C. difficile είναι ένα βακτήριο το οποίο μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη με συμπτώματα που κυμαίνονται από διάρροια ως και θανατηφόρες βλάβες στο έντερο. Εξαπλώνεται ταχύτατα μέσω σπορίων και συχνά προσβάλλει ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, τα άτομα που λαμβάνουν συχνά αντιβιοτικά καθώς και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς αλλά και άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Πρόκειται μάλιστα για ένα βακτήριο άκρως επίμονο: το 30%-40% των ατόμων που προσβάλλονται από αυτό συνήθως εμφανίζουν και πάλι λοίμωξη.

Η προσέγγισή μας αφορά τη δημιουργία ενός πολυδύναμου mRNA εμβολίου το οποίο επιτίθεται πολύπλευρα στο C. diff χωρίς να επιδρά στο φυσιολογικό μικροβίωμα του εντέρου. Σήμερα δεν υπάρχουν εμβόλια για το C. difficile και η κύρια θεραπεία για τη λοίμωξη αφορά τη χορήγηση αντιβιοτικών για μεγάλο διάστημα. Ωστόσο, με δεδομένο ότι τα αντιβιοτικά στοχεύουν επίσης τα καλά βακτήρια του εντέρου, συχνά το C. difficile εκμεταλλεύεται την απουσία των επωφελών βακτηρίων εκλύοντας τοξίνες που του επιτρέπουν να ανθίσει.

Η προσέγγισή μας αφορά τη δημιουργία ενός πολυδύναμου mRNA εμβολίου που δεν επιδρά στο φυσιολογικό μικροβίωμα του εντέρου, ανέφερε ένας εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης, ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας και Εργαστηριακής Ιατρικής στο Penn και επικεφαλής επιστήμονας στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας, δρ Μοχάμεντ-Γκάμπριελ Αλαμέχ, προσθέτοντας: Τα αντιβιοτικά δεν αποτελούν πάντα αποτελεσματικό μέσο για την επιτυχημένη θεραπεία σκληρών παθογόνων όπως το C. diff και μόλις αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε την τεράστια δυναμική των mRNA εμβολίων ενάντια σε πολλές και διαφορετικές μεταδιδόμενες νόσους.

Ο βραβευμένος με Νομπέλ Ιατρικής το 2023 και καθηγητής στο Penn, Ντριου Βάισμαν, σημείωσε ότι ενώ τα περισσότερα εμβόλια ωθούν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει συγκεκριμένα αντισώματα ενάντια σε συγκεκριμένα παθογόνα, ένα mRNA εμβόλιο είναι ο τέλειος υποψήφιος για την ανάπτυξη εμβολίου ενάντια στο C. difficile καθώς μπορεί εύκολα να πακεταριστεί και να οδηγήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να ενεργοποιηθεί πολύπλευρα.

Για την ανάπτυξη του εμβολίου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα mRNA-LNP, την ίδια πλατφόρμα από την οποία γεννήθηκαν τα mRNA εμβόλια ενάντια στην COVID-19. Αν το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό και στον άνθρωπο, θα αλλάξει το τοπίο της θεραπείας του C. difficile, καθώς επί μακρόν οι ερευνητές πάλευαν να τιθασεύσουν αυτό το δύσκολο παθογόνο. Προηγούμενες προσπάθειες ανάπτυξης εμβολίων για το συγκεκριμένο βακτήριο στέφθηκαν με αποτυχία.

Τα mRNA εμβόλια μας προσέφεραν ένα νέο εργαλείο ενάντια στις πολύπλοκες βακτηριακές λοιμώξεις όπως αυτές που προκαλεί το C. diff, οι οποίες μετατρέπονται σε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία εξαιτίας της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά, δήλωσε η Αλέξα Σέμον, υποψήφια διδάκτορας στο Penn.

Να υπογραμμιστεί ότι το Penn είναι πρωτοπόρο στην έρευνα του mRNA και έχει ήδη σχεδιάσει mRNA εμβόλια ενάντια στη νόσο του Lyme, στον νοροϊό και στον ιό του απλού έρπητα τύπου 2, καθώς και σε άλλες σοβαρές καταστάσεις.

Loading