Εξερεύνηση της ιστορικής σημασίας της επιστολής του Εμίλ Ζολά στην υπόθεση Ντρέυφους, που άλλαξε την κοινωνική αντίληψη περί δικαιοσύνης. Η Γαλλία, μαζί με ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο, γιορτάζει φέτος την πεντηκονταετηρίδα μιας από τις πιο ηρωικές και αξιόλογες πράξεις στην ιστορία της ανθρωπότητας: την περίφημη ανοιχτή επιστολή του Εμίλ Ζολά, γνωστή ως Κατηγορώ, που προκάλεσε σοκ στην Ευρώπη και έδωσε νέο περιεχόμενο στην αμφιλεγόμενη υπόθεση Ντρέυφους. Οι γαλλικές και αγγλικές εφημερίδες αφιερώνουν εκτενή άρθρα στην ιστορική αυτή επέτειο, αναγνωρίζοντας τη σημασία της. Ειδικά το άρθρο του κ. Ζακ Καιζέρ καταγράφει τις σημαντικές πτυχές αυτής της περιόδου.
Στην 13 Ιανουαρίου 1898, η Γαλλία και ο κόσμος αιφνιδιάστηκαν από ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα. Ο συγγραφέας του ήταν ο διάσημος μυθιστοριογράφος Εμίλ Ζολά. Ο σκοπός του ήταν να διαμαρτυρηθεί κατά της άδικης καταδίκης του Εβραίου λοχαγού Ντρέυφους, ο οποίος εκτίει ποινή σε απομακρυσμένη τροπική νήσο για προδοσία που δεν είχε διαπράξει, καθώς και κατά της πρόσφατης αθώωσης του πραγματικού εγκληματία, ταγματάρχη Βαλσέν Εστερχάζυ.
Για να προσδώσει μεγαλύτερο βάρος στο κατηγορητήριό του, ο Ζολά το συνέγραψε υπό μορφή ανοιχτής επιστολής προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η εφημερίδα Αυγή δέχθηκε να το δημοσιεύσει με τον δραματικό τίτλο που προτάθηκε από τον Κλεμανσώ, τον οποίο όλοι γνωρίζουμε ως Κατηγορώ. Περισσότεροι από τριακόσιες χιλιάδες αντίτυπα πωλήθηκαν στους δρόμους του Παρισιού, ενώ η συζήτηση για το άρθρο επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη Γαλλία, καταδεικνύοντας τη σύγκρουση μεταξύ της δικαιοσύνης και του κρατικού συμφέροντος.
Μετά την παρέμβαση του Ζολά, η υπόθεση έγινε αδύνατον να αγνοηθεί. Συνειδήσεις υπέστησαν διωγμούς και οικογένειες διασπάστηκαν. Το Κοινοβούλιο αντήχησε από διαμαρτυρίες, ενώ η φωνή της λογικής προσπαθούσε να ακουστεί ανάμεσα στην οργή. Ο Ζολά ζήτησε να δικαστεί για τις κατηγορίες που διατύπωσε, γνωρίζοντας ότι αυτό θα του προκαλούσε δίωξη. Όπως είπε, Δικάσατέ με από ορκωτό δικαστήριο και η ανάκριση ας διεξαχθεί υπό άπλετο φως.
Η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις, δεν μπορούσε να αποφύγει την ποινική δίωξη. Μετά από μια μακρά διαδικασία, ο Ζολά καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλάκισης και πρόστιμο 3.000 φράγκων. Αυτή η καταδίκη, αν και φαινομενικά ήττα, ήταν στην πραγματικότητα μια νίκη. Ο Ζολά δήλωσε ότι η αλήθεια είχε αρχίσει να προχωρά και τίποτα δεν μπορούσε να την σταματήσει.
Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις της υπόθεσης, με πολλές δηλώσεις υποστήριξης και θαυμασμού προς τον Ζολά από διάφορες χώρες, καθώς και επικρίσεις από τη Γαλλία. Ο Ζολά εστίασε αποκλειστικά στο να δει τη δικαιοσύνη να θριαμβεύει στην υπόθεση Ντρέυφους, δηλώνοντας ότι η δική μου υπόθεση ήταν απλώς μια ευκαιρία να αναδειχθεί η υπόθεση Ντρέυφους.
Ο Ζολά πρότεινε μια διαφορετική εικόνα για τη Γαλλία, προτείνοντας ότι η Γαλλική Δημοκρατία θα πρέπει να είναι δάσκαλος της δικαιοσύνης. Όπως δήλωσε, Εάν δεν κατορθώσουμε να κατανοήσουμε ότι η έλευση της δημοκρατίας θα απαιτήσει μια νέα οικονομία για τα έθνη, τότε ο ρόλος μας έληξε.
Πηγή περιεχομένου: in.gr