Ένα φόρεμα που προκαλεί αντιδράσεις: Η μαντάμ Γκοτρώ αναστάτωσε την υψηλή κοινωνία του Παρισιού

Ένα φόρεμα που προκαλεί αντιδράσεις: Η μαντάμ Γκοτρώ αναστάτωσε την υψηλή κοινωνία του Παρισιού

Ανακαλύψτε την ιστορία πίσω από το πορτρέτο της μαντάμ Γκοτρώ που σκανδάλισε την παρισινή κοινωνία. Γνωστή για τη θεαματική εμφάνισή της, τη ρωμαϊκή μύτη και τους σύντομους, αλλά έντονους έρωτές της, η Βιρζινί Αμέλι Αβεγκνό Γκοτρώ κατείχε πλήρη συνείδηση της επιρροής της παρουσίας της. Δεν επιθυμούσε να γίνει μία ακόμη συνηθισμένη γυναίκα της υψηλής κοινωνίας, αλλά να διαχειρίζεται αποκλειστικά την εικόνα της. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη ζωή της δεν συνέβη σε κάποιο νυχτερινό κέντρο, αλλά στο σαλόνι, το 1884, όταν ο Ιταλοαμερικανός ζωγράφος Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ αποκάλυψε το τολμηρό πορτρέτο της, γνωστό σήμερα ως: Πορτρέτο της Κυρίας Χ. Σε αυτό το έργο, η Γκοτρώ, σε ηλικία 23 ετών, απεικονίζεται να φορά ένα μαύρο φόρεμα που αγκαλιάζει τη σιλουέτα της με βαθύ ντεκολτέ. Αυτό το πορτρέτο, που προκαλεί αμφιλεγόμενες αντιδράσεις, παρουσίαζε μια γυναίκα της υψηλής κοινωνίας σε μία τολμηρή στάση που αναστάτωσε τους κριτικούς της εποχής. Η εικόνα της Κυρίας Χ υπήρξε καταλύτης για την αλλαγή των κοινωνικών αντιλήψεων της εποχής.

Η δημιουργία του πορτρέτου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, καθώς οι κριτικοί σκανδάλιζαν από την απεικόνιση μιας γυναίκας της υψηλής κοινωνίας με τόσο προκλητικό τρόπο. Αρχικά, το φόρεμα της Γκοτρώ είχε λουριά που φαίνονταν να πέφτουν αισθησιακά από τον ώμο της, αλλά η αναστάτωσή της μητέρας της οδήγησε σε διορθώσεις της ζωγραφιάς. Παρά τη διακόσμηση του φορέματος, για το κοινό η Γκοτρώ φαινόταν σχεδόν γυμνή, με το πεσμένο λουράκι να υποδηλώνει πιθανές παρανομίες.

Εντούτοις, αν και το λουρί επανήλθε στην αρχική του θέση, η φήμη της Γκοτρώ είχε ήδη πληγεί. Η αμφιλεγόμενη εικόνα της προκάλεσε σχόλια και σκιές στην κοινωνική της θέση, με αποτέλεσμα ο Σάρτζεντ να εγκαταλείψει το Παρίσι για το Λονδίνο, αρχίζοντας μία νέα φάση στην καριέρα του.

Το γεγονός ότι το κοινό είχε ήδη δει τον γυμνό πίνακα Ολυμπία του Εντουάρ Μανέ, προσθέτει ακόμη μεγαλύτερη διάσταση στην προκλητικότητα του πορτρέτου της Γκοτρώ. Στην γαλλική κοινωνία, η παρουσίαση μίας επιφανούς γυναίκας σε τέτοιο πλαίσιο υπήρξε ανατρεπτική και αποτέλεσε πηγή αντιφάσεων, υπογραμμίζοντας τη συντηρητική στάση της κοινωνίας. Το γεγονός ότι δύο Αμερικανοί, η Γκοτρώ και ο Σάρτζεντ, έφεραν αυτήν την καλλιτεχνική και κοινωνική επανάσταση, αναδείκνυε την προκλητικότητα της κατάστασης.

Με πληροφορίες από: Artnet

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play