Τα εναλλακτικά τοπικά νομίσματα στη Γαλλία προωθούν βιώσιμες πρακτικές και ενισχύουν τις τοπικές οικονομίες. Τα εναλλακτικά τοπικά νομίσματα που χρησιμοποιούνται στη Γαλλία έχουν εντυπωσιακή ποικιλία ονομασιών, όπως «Μέλισσα», «Λουλούδι» και «Ροδάκινο». Αυτά τα νομίσματα, που δεν προορίζονται για την αντικατάσταση του εθνικού νομίσματος, χρησιμοποιούνται σε τοπικό επίπεδο για την ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων και παραγωγών, καθώς και για τη στήριξη των τοπικών αλυσίδων εφοδιασμού. Έχουν αναδειχθεί ως ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη γεωγραφικών περιοχών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η οικολογική τους διάσταση, καθώς προάγουν βιώσιμες πρακτικές. Από το 2000, ο αριθμός αυτών των νομισμάτων έχει αυξηθεί από το μηδέν στα 82 σήμερα, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, με μόλις το ένα τρίτο να είναι ψηφιακά.
Το πρώτο εναλλακτικό νόμισμα, το Abeille (μέλισσα), εισήχθη το 2010 στην περιοχή του Λοτ-ε-Γκαρόν. Σήμερα, το Eusko είναι το μεγαλύτερο εναλλακτικό τοπικό νόμισμα στην Ευρώπη, χρησιμοποιούμενο από 4.000 μέλη και 1.400 επαγγελματίες. Η χρήση τοπικών νομισμάτων αποφέρει ποικιλία οφελών, με σημαντικό ποσοστό χρηστών να αναφέρουν αύξηση στην κατανάλωση τοπικών και βιολογικών προϊόντων, καθώς και μείωση στις αγορές από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Παρά τα επιτεύγματα, οι υποστηρικτές αυτών των νομισμάτων αναγνωρίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, όπως η ανάγκη για ευρύτερη αποδοχή και υποστήριξη από τις τοπικές αρχές. Το Moneko, που εγκαινιάστηκε το 2020, έχει γίνει το δεύτερο μεγαλύτερο τοπικό νόμισμα στη Γαλλία, με σημαντική υποστήριξη από τις τοπικές αρχές.
Στο πλαίσιο αυτό, το Sol Movement ζητά τη δημιουργία κρατικού ταμείου για τη στήριξη της ανάπτυξης των τοπικών νομισμάτων και την αύξηση της προσβασιμότητάς τους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr